Щоб звести рахунки із старшокласником, дев’ятикласник Вінницької загальноосвітньої школи №29 Геннадій дістав з кишені пневматичний пістолет і почав стрілянину. Одна куля влучила в руку того, кого він називав своїм кривдником. Друга зачепила руку восьмикласника. Третя зрикошетила і потрапила у плече ще одного учня. Надзвичайна подія сталась у роздягальні спортзалу.
Минулої п’ятниці після 14-ї години в десятому класі розпочався урок фізкультури. Один з учнів затримався в роздягальні. Тоді туди зайшов згаданий вище дев’ятикласник Геннадій. Як він пояснював пізніше, в той день десятикласник образив його. Тому Геннадій виношував план помсти. Для хоробрості на перерві випив аж два літри пива. Між хлопцями в роздягальні почалася бійка, під час якої дев’ятикласник дістав з кишені пістолет і розпочав стрілянину.
— Урок щойно розпочався, як із роздягальні долинули постріли, — каже десятикласник Роман. — Учитель фізкультури одразу побіг туди, а ми слідом. Тоді й відібрали пістолет. Ми навіть не знали, як того хлопця звати, бо він ні з ким із нашого класу не товаришував. Чому опинився в роздягальні, про це він пізніше сам розповів директорові й міліції.
Директор школи Тамара Троценко зачитала характеристику, написану на затриманого. У ній лише позитивні відгуки. До п’ятого класу він навіть добре навчався. Далі почав «з’їжджати» з успішністю. Але поводився пристойно. Ніколи не виявляв агресії. Хтось навіть висловився про Геннадія, що він навіть мухи не образить. Те, що випив стільки пива, здивувало найбільше однокласників. Вони кажуть, що хлопець не вживав спиртного.
Так само добре характеризують порушника сусіди. Геннадій разом із батьками мешкає в кімнаті в гуртожитку, що недалеко від школи. Батько працює водієм на підприємстві «Вінницяводоканал», мати на групі інвалідності, тому без роботи.
Проти 15-річного хулігана порушено кримінальну справу за статтею «Хуліганські дії, вчинені із застосуванням вогнепальної зброї». Про це повідомив начальник Вінницького міського відділу міліції Юрій Куций. За його словами, пневматичну зброю можна придбати без спеціальних дозволів. Але тільки в разі досягнення 21-річного віку. Озброєний учень пояснив, що пістолет придбав у незнайомого чоловіка. Що він ходив до школи озброєний, ніхто не знав, бо Геннадій про це волів не розповідати. Нині порушник перебуває на підписці про невиїзд. Учора у школі його не було. Удома теж ніхто не відчинив двері.
До речі, в десяти школах Вінниці уже обладнали пристрої з так званою сигнальною кнопкою для термінового виклику міліції. Для багатьох учнів і вчителів школи стрілянина стала справжнім шоком.
Вінниця.