18 січня Луганськ відзначає гірку річницю трагедії, що сталася в міській лікарні №7. У результаті вибуху кисневих балонів тоді загинуло 16 оcіб, багато людей було травмовано. Серед загиблих — завідувач реанімації, лікар-реаніматолог і дві медсестри, дев’ять хворих, один відвідувач і два слюсарі.

Біда навчила

Після тієї трагедії територіальне управління Держміськпромнагляду перевірило всі 70 лікувальних установ області на предмет правильної експлуатації кисневих балонів. Результати були невтішними: у ході перевірки виявлено більш як 900 порушень нормативно-правових актів, майже 280 одиниць обладнання заборонено для експлуатації. До адміністративної відповідальності притягнуто близько 130 чоловік, з яких 42 — керівники лікувальних закладів. Винних покарали, але це було не головне питання на порядку денному. Перед обласною владою, керівниками територіального управління Держміськпромнагляду стояло інше завдання — сприяти тому, щоб всі лікувально-профілактичні установи області повністю відмовилися від використання кисневих балонів на користь кисневих концентраторів. Минув рік.

Недаремно кажуть: біда навчить. Якщо раніше вимоги наглядової організації в основному нехтували й головним мотивом служили фінансові труднощі, то сьогодні, попри обставини, є і кошти, і бажання, і можливості. В області вже 17 лікувальних установ відмовилися від експлуатації кисневих балонів. Інші ними ще користуються, але, як стверджує начальник держінспекції промислової експлуатації та охорони праці в соціальній і культурній сфері територіального управління Держміськпромнагляду Ігор Дубовик, при цьому дотримуються всіх правил безпечної експлуатації. Поступово вони переходитимуть на нове, альтернативне, постачання киснем — кріогенні циліндри, установки, що переробляють повітря й виділяють кисень. Так, це затратно, але набагато безпечніше.

— Жодна лікувальна установа області сьогодні не використовує кисневі балони у приміщенні, — підсумував Ігор Дубовик. — Такий був припис Генпрокуратури й постанова Кабміну після трагічних подій в 7-й міськлікарні Луганська 18 січня 2010 року. Думаю, що до кінця поточного року область повністю перейде на інші системи забезпечення киснем.

Балони — вже в минулому

Головлікар Луганської клінічної міської лікарні №1 Олександр В’язовик показує невелику споруду між будинками й коментує:

— У нашій лікарні кисневі рампи не були передбачені навіть у проекті будівництва. Сьогодні ми побудували кріогенну установку для виробництва кисню. А головне — вона належить не до особливо небезпечних об’єктів, а до умовно небезпечного. Високий фундамент, двері, що 40 хвилин зможуть втримувати пожежу, спеціальне заземлення... Людський чинник у використанні установки зведено до мінімуму. Надходження кисню в операційну або палату контролюється з приміщення. Днями система стане до ладу. Для нас це важливо, бо споживання кисню в лікарні — дуже велике.

У першій дитячій лікарні споживання кисню менше, але воно конче потрібно маленьким пацієнтам відділення інтенсивної терапії. До грудня минулого року тут використовували балонний кисень, а сьогодні успішно експлуатується кисневий концентратор. Як розповідає завідувач відділення інтенсивної терапії для дітей з інфарктною патологією Євгеній Гриценко, цей пересувний мобільний апарат, що з атмосферного повітря готує очищений кисень, має достатній тиск, щоб живити дихальний апарат. З ним працювати зручніше й безпечніше. Одне слово, балони — в минулому.

Фото автора.