Сесія Донецької міської ради прийняла міський бюджет на 2011 рік. Загальний обсяг доходів становить 3,1 мільярда гривень, у тому числі субвенції із державного бюджету — 871 мільйон гривень. Загальний обсяг витрат міського бюджету затверджено на рівні 3,3 мільярда гривень. Міський голова Олександр Лук’янченко назвав головний фінансовий документ «умовно дефіцитним»: це пов’язано з погашенням кредиту на придбання громадського транспорту до Євро-2012. Торік шахтарській столиці відкрили кредитну лінію на 350 мільйонів гривень, із яких Донецьк уже використав 78 мільйонів, придбавши нові автобуси.

У витратній частині бюджету найбільше коштів — понад 300 мільйонів гривень — передбачено на житлово-комунальне господарство. Освіті та охороні здоров’я виділили відповідно 61 мільйон та 67 мільйонів гривень. Більш ніж 21 мільйон гривень буде витрачено на соціальний захист та соціальне забезпечення мешканців міста. При цьому бюджетникам доведеться затягти паски: у шахтарській столиці планують оптимізувати кількість шкіл та лікарняних стаціонарів.
«Дефіцит фінансового ресурсу до мінімальних потреб медичної сфери становитиме щонайменше 39 мільйонів гривень, — заявив депутат Валерій Ільюк. — Тому всі лікувальні заклади проводитимуть оптимізацію мережі та штатів: скорочення ліжкового фонду, робочого часу поліклінік, і вдаватимуться до дуже непопулярного заходу — відпусток без збереження зарплати. Проводитимуться заходи із заощадження енергоносіїв». За словами депутата, такі пропозиції викликають розгубленість у медиків. «Але кількість ліжок не є показником якості й кількості роботи. Лікарняне ліжко — не священна корова», — додав народний обранець. Міський голова Олександр Лук’янченко зазначив, що сьогодні в Донецьку лікарняних закладів та ліжок удвічі більше, ніж в інших обласних містах: «Потрібно оптимізувати кількість ліжок і збільшити фінансування на конкретного хворого, який прийде, а не на ліжко, яке стоїть». Керівник міста вважає, що потрібно розвивати мережу сімейних лікарів та надати таким фахівцям транспорт для обслуговування віддалених районів.
Сесія міськради також прийняла комплексні програми «Турбота-2011» і «Ветеран-2011». Перший документ спрямований на підтримку ветеранів війни і праці, пенсіонерів, колишніх воїнів-інтернаціоналістів, родин загиблих у Афганістані, «чорнобильців», багатодітних та неповних сімей, інвалідів, сімей загиблих шахтарів, жертв голодомору та політичних репресій, інших пільгових категорій населення. На програму буде витрачено понад 703 мільйони гривень, із них майже 670 мільйонів становитимуть субвенції із державного бюджету. Друга програма покликана поліпшити медичне та медикаментозне забезпечення, а також торговельне і соціально-побутове обслуговування ветеранів війни і праці. На ці цілі спрямовується понад 278 мільйонів гривень, із них майже 250 мільйонів — кошти державного бюджету.
Пообіцяли депутати вирішити і проблему забезпечення дошкільнят місцями в дитсадках. Цього року відновлять роботу трьох дошкільних закладів та додатково створять 32 нові групи. Крім того, переглянуто в бік збільшення суми, які виділяються на харчування школярів молодших класів. Загалом безкоштовно отримують сніданки понад 26 тисяч учнів 1—4 класів та понад тисяча дітей із пільгових категорій. При цьому торік вартість одного сніданку для молодших школярів становила 3 гривні, для учнів пільгової категорії — 3 гривні 20 копійок. Тепер ці суми збільшаться на одну гривню. Загалом на гаряче харчування школярів у 2011 році буде витрачено понад 
4 мільйони гривень. Депутати вважають, що це дасть змогу поліпшити раціон. Проте не виключено, що змін у тарілці школярі не помітять: збільшення коштів буде «з’їдене» інфляцією.