Як і прогнозував «Голос України», ті тенденції, які окреслилися торік, знайшли своє продовження і у 2011 році.
Щоправда, фініш парламентської сесії вийшов доволі спокійний. Якщо не брати до уваги виступ міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова, який заявив, що опозиція може пролити кров під час акцій 22 січня. Як відомо, лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала громадян вийти в цей день на знак протесту проти, як вважає вона, репресій, що їх, мовляв, застосовує влада проти своїх опонентів. Зокрема, порушивши карні справи проти неї, колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка та деяких інших високопосадовців в її уряді. У свою чергу опозиція назвала міністра «провокатором».
Підлила масла в огонь і Чехія, уряд якої надав політичний притулок колишньому міністру економіки Богдану Данилишину, проти якого також порушено карну справу в Україні. На думку оглядачів, рішення Чехії стоїть в одному ряду із заявою Держдепу США і виключенням України із списку вільних держав та занесенням у список частково вільних. Щоправда, якихось інших конкретних кроків, вважають аналітики, очікувати від країн Заходу поки що не доводиться.
Однак ситуація в суспільстві продовжує нагнітатися. Як відомо, у Новорічні свята в Запоріжжі підірвали пам’ятник Сталіну. Міліція за підозрою у цьому заарештувала кількох представників «Свободи» й організації «Тризуб». Це збіглося у часі зі скасуванням указу Президента Віктора Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання Героя України. Окрім того, і письменниця Марія Матіос заявила про те, що міліція переслідує її та готує проти неї репресії. Декому з політиків не сподобалося її порівняння пам’ятника на площі Перемоги.
А у вихідні з’явилася інформація про те, що готується замах на народних депутатів із фракції «Наша Україна—Народна самооборона» Володимира Ар’єва та Олеся Донія. Поки що влада на цю заяву не відреагувала. Це зробив лише народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко.
У свою чергу газета відомого олігарха-регіонала надрукувала подробиці арешту представників «Тризуба» в Івано-Франківській області. Мовляв, у будинку, який вони винаймали, знайшли цілий арсенал зброї. Посилаючись на слова голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, журналісти висловили припущення, що готувався замах на життя Президента Віктора Януковича і Голови Верховної Ради Володимира Литвина. Мовляв, управління Державної охорони отримало інформацію про це і зіграло на випередження. Водночас представники «Тризуба» спростовують інформацію про спробу замаху і стверджують, що зброю підкинули правоохоронці.
Власне, нагнітання напруженості у суспільстві не дасть користі ні владі, ні опозиції, ні громадянам. Воно лише може зашкодити проведенню реформ і підготовці до чемпіонату Європи з футболу.