Національний портал академічної музики Musіc-Revіew Ukraіne відсвяткував дворіччя роботи. З цієї нагоди головний інформаційний ресурс, який опікується класичною музикою в Україні, презентував оновлену другу версію музичного порталу. Як і два роки тому, на відкритті Musіc-Revіew Ukraіne, новації інформаційного порталу представив керівник проекту Олександр Пірієв.
Хоч у масовій свідомості класична музика не надто в’яжеться з інтернет-технологіями, вона вже зайняла свою нішу в просторах всесвітньої мережі. За останні півроку сайт Musіc-Revіew Ukraіne відвідали 1500 чоловік.
Слоган цього інформаційного ресурсу — «Твоя класика одним дотиком». Справді, варто лише один раз «клікнути» на «пошук», щоб отримати повну інформацію про події музичного життя України. Приміром, ознайомитися з анонсами, оглядами концертних заходів, інформацією про відомих виконавців та інтерв’ю з ними. До речі, на сайті зареєстровано близько 100 солістів-виконавців.
99% слухачів віддають перевагу поп-музиці, тому в першу чергу вона отримує інформаційну підтримку (конкурс Євробачення підтримує навіть Перший Національний канал). І лише 5% жителів земної кулі слухають академічну музику. Між іншим, років сто тому любителів класики було 90%.
В Україні цінителів академічної музики 1%, а це досить велика кількість громадян. Для них творці сайту і збираються влаштовувати «іменини серця, свято душі». Директор галереї «Фонд сприяння розвитку мистецтв» Юрій Круліковський зазначив: «Найбільш вдалим проектом за 17 років існування галереї я вважаю Musіc-Revіew Weekend — цикл концертів академічної музики в приміщенні фонду. У жовтні стартував другий сезон цього проекту. 27 листопада відбувся авторський концерт Валентина Сильвестрова, а вже на початку наступного року відзначимо 60-річчя квартету ім. Лисенка. Нещодавно ми змінили формат і більше не проводимо безплатних концертів; на жаль, благодійних заходів не цінують у нашій країні. Вперше заявляю це на широку аудиторію. Пам’ятаю, під час одного знакового концерту у нашому залі (який розрахований на 50 слухачів) прийшло 10—15 відвідувачів, і мені було соромно перед виконавцями. Адже про цей виступ деякі люди дізналися від родичів із Японії — ті спеціально подзвонили, щоб про нього нагадати».
Олександр Пірієв сказав: «Наш головний пріоритет — це все українське, тож ми підтримуємо виключно вітчизняних виконавців. Навіть якщо вони виступають за кордоном, ми надаємо можливість дивитися і слухати їхні виступи он-лайн, у реальному часі. Також одним «кліком» можна послухати будь-який запис із концертів». Під час презентації в залі були присутні відомі українські музиканти, а також керівники та представники головних мистецьких колективів та організацій столиці.