Національна дитяча клінічна спеціалізована лікарня «Охматдит» отримала апарат «ClіnіMacs», який зробить можливим пересадку клітин від частково сумісних донорів для хворих на лейкемію дітей.

«Охматдит» ініціював проект з доставки і підключення апарата в Центрі дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку ще 2008 року. Партнерами виступили лікарня Св. Анни у Відні, Австрія, Ротарі-клуб Відень-Грабен та інші Ротарі-клуби Європи. Пізніше приєднався (на прохання австрійської сторони) Ротарі-клуб Київ, Україна.

Генеральний директор НДСЛ «Охматдит» Юрій Гладуш не скупився на добрі слова благодійникам:

— Хочу від адміністрації лікарні висловити глибоку вдячність представникам Ротарі-клубу Відень-Грабен та Ротарі-клубу Київ, які не байдужі до проблем наших дітей. Вони надають допомогу дітям із такими страшними захворюваннями, як злоякісне захворювання крові. Також передаю подяку і від Міністерства охорони здоров’я за те, що робиться вами для лікарні Міністерства охорони здоров’я України. Адже саме в нашій лікарні діти отримують безоплатну високоспеціалізовану допомогу. На сьогодні наша держава, на жаль, не в змозі забезпечити сто відсотків допомоги. Є певна частка, за яку хтось має платити. Ротарі-клуб знайшов сили і волю, щоби внести свій вклад у цю відсутню частку. Тож я думаю, що це допомога і дітям, і лікарям, і державі загалом. Ваша допомога працює на дітей України. І якщо якісь добрі люди приходять і пропонують допомогу — я готовий обіцяти, що звітуватиму і нестиму відповідальність перед усіма спонсорами по кожній копійці. І що кожний апарат стоятиме, працюватиме кожного дня на повну потужність задля блага дітей.

За словами завідувача лабораторії Центру дитячої онкогематології Олени Кремінської (на знімку ліворуч), досі такий вид трансплантаційної технології не був представлений в Україні. У цьому клітковому сепараторі «ClіnіMacs» (простими словами, опускаючи складну медичну термінологію) пакет з клітинами приєднується до апарата, в якому створюється магнітне поле. Завдяки цьому потрібні клітини ідуть далі в один пакет, непотрібні (які призводять до відторгнення трансплантата) — в інший. Другим етапом оцінюють якість сепарації (незважаючи на те, що виробник гарантує надзвичайно високу якість процедури). Тож виходить подвійний контроль. Якщо колект неякісний — процедура повторюється. Це дає змогу максимально очистити колект стволових клітин і влити дитині трансплантат, який приживеться і не відторгнеться від донора, який частково не сумісний. Тому що знайти повністю сумісного неспорідненого донора складно, адже в Україні, на жаль, немає банку донорів.

Трансплантація кісткового мозку — це не панацея, це крайній захід. Коли хіміотерапія не допомагає і потрібна трансплантація — це шанс. Тож коли ця методика буде відпрацьована, для багатьох маленьких пацієнтів, яким неможливо знайти донора, або нема грошей, щоби заплатити міжнародному банку, цей шанс стане реальним.

З введенням «ClіnіMacs» в дію (а це планується до кінця цього року) таке лікування має стати доступнішим і на порядок дешевшим, ніж за кордоном. Адже основна вартість трансплантації за кордоном — це вартість роботи персоналу.

Президент Ротарі-клубу Відень-Грабен Штефан Вальтер (на знімку праворуч) безпосередньо був присутній при підключенні апарата «ClіnіMacs»:

— Важливо закупити цей апарат. Але це тільки перший крок великого процесу. Другий крок — це завершення навчання лікарів для роботи на цьому апараті. Усе необхідне для цього підтримуватиме віденська сторона і головний етап — закінчити підготовку лікарів, щоби вони приступили до роботи на цьому апараті... Один з етапів подальшого співробітництва — фінансування лікування дітей. Тобто віденський клуб бере на себе зобов’язання сплачувати необхідне для лікування дітей (для кожного пацієнта потрібний окремий набір реагентів вартістю близько чотирьох тисяч доларів, і таких процедур може знадобитися декілька. — Авт.). Також будемо раді, якщо до цієї справи долучаться й інші спонсори.

Постачальник апарата Олександр Апельханс («Екомед Мюнхен ХАУС»):

— Співвідношення цін, коли через телевізор, наприклад, збирають тисячі доларів задля такого, що у даному центрі можна буде зробити в десятки разів дешевше, стимулює створення каналу для пожертв. Бо ініціатором може бути один спонсор. Підштовхнути до спонсорства — одна справа, але треба ще й підтримати цей процес у русі.

Основні кошти на даний проект надійшли від фірми «Норберт Шаллер Гез. м. б. х.» Фінансовий директор представництва в Києві Наталя Мальцева зазначила, що «поштовхом для перерахування коштів на цей проект для керівництва фірми стало розуміння важливості і співпереживання».

Фото автора.