ХІ Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя і безпека-2014», яку в Києві відкрив Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відбувалася одночасно з Міжнародним авіакосмічним салоном «Авіасвіт-ХХІ». Гості та учасники виставки хвилиною мовчання вшанували українських воїнів, які загинули за незалежність і територіальну цілісність України. 

Вітаючи учасників і гостей виставки, Олександр Турчинов підкреслив, що цей форум відбувається вже одинадцятий рік поспіль, але 2014-го увага до виставки особлива, бо питання безпеки для країни, яка протистоїть агресії, дуже актуальне.

«У цій ситуації ми повинні використовувати найкращі зразки зброї і захисту військових», — наголосив Голова Верховної Ради, висловивши сподівання, що «саме тут будуть підписані контракти, які забезпечать військових тими засобами захисту, яких вони конче потребують».

Керівник парламенту зазначив, що Україна належить до небагатьох країн, які мають власний аерокосмічний комплекс. За його словами, це один із «найперспективніших напрямів, який підтримує український уряд». «Ми маємо посилити нашу армію найкращими зразками літаків, гелікоптерів, безпілотників, водночас ми повинні дбати про мирне використання космосу та авіації», — цитує слова Голови Верховної Ради прес-служба парламенту.

Сьогодні, сказав Олександр Турчинов, Україна перебуває у дуже тяжких умовах, водночас він наголосив: «Ми маємо робити все від нас залежне для розвитку оборонного та авіакосмічного комплексів, підтримки передових наукових розробок». Голова Верховної Ради висловив упевненість, що Україна «пройде всі випробування, які випали на її долю, і вийде з них із непереможною армією, яка матиме кращі зразки озброєння». «Ми станемо потужною європейською країною, це наш шлях, і ніхто нас на ньому не зупинить», — сказав він.

Після ознайомлення з виставкою «Зброя і безпека-2014» Олександр Турчинов відповів на запитання журналістів. Зокрема, наголосив на тому, що нині є серйозний поштовх для наукових розробок у військово-промисловому комплексі та авіакосмічній промисловості.

Водночас глава парламенту зазначив, що на виставці представлено чимало різних систем захисту для військових, зокрема, багато видів бронежилетів, бро-ньованих блокпостів, пристроїв для знищення безпілотників тощо.

«І Міністерство оборони, і Міністерство внутрішніх справ, і Національна гвардія можуть вибирати якісну техніку, якісні пропозиції з тим, щоб захистити наших військових», — сказав він.

Олександр Турчинов також звернув увагу на необхідність серйозної підготовки до ведення військових дій у зимовий період, зауваживши, що на виставці, зокрема, представлено різноманітний одяг, спальні мішки тощо, які нині є надзвичайно актуальними для наших військових.

На думку Голови Верховної Ради, «принципово важливим» є те, що «левова частка цих засобів вироблена підприємствами військово-промислового комплексу України, який сьогодні має можливість розвиватися».

Спілкуючись із журналістами, він повідомив, що низку зразків техніки, зокрема, засобів для нейтралізації безпілотних літаків, буде відправлено в зону АТО просто з виставки. «Тут є кілька комплексів, які просто з виставки поїдуть до зони АТО і допоможуть повністю нейтралізувати безпілотні апарати, які використовують збройні сили Росії для точного наведення вогню по наших позиціях», — зазначив він.

Одним із головних завдань Голова Верховної Ради також назвав контроль і моніторинг за використанням коштів під час закупівель на військові потреби та недопущення корупційних дій у цій сфері.

«Ми маємо повністю виключити посередників, можливість накруток та корупції. Думаю, що провідні підприємства повинні разом із силовим блоком відпрацювати технологію, яка дасть максимальну ефективність використання бюджетних коштів», — наголосив він.

Олександр Турчинов ще раз підкреслив: потужність українських підприємств дає змогу забезпечити військових у зоні АТО всім необхідним — від одягу до найсучаснішої техніки. При цьому політик зазначив, що збільшення виробництва необхідної для Збройних Сил продукції сприятиме не тільки розвитку відповідних технологій, а й створенню робочих місць.

«Усі підприємства, які готові давати практичний результат, будуть завантажені замовленнями повною мірою. Нам сьогодні вже потрібно мати реальні системи ПВО, зброю та зимовий одяг, — заявив він. — Часу на очікування в нас немає».

ЦИТАТА

Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ: 

 

«Ми повинні мати найкращу зброю, найкращі системи захисту і, зрештою, потужну армію, яка протистоятиме будь-якому агресору».

На знімку: Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов і міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков (ліворуч) знайомляться з експонатами виставки.