На думку фахівців Донецького територіального управління Держгірпромнагляду, проблема потребує негайного втручання керівництва шахт.
Як повідомили «Голосу України» у прес-службі територіального управління, на шахтах, підпорядкованих Міністерству вугільної промисловості, загалом бракує більш як 550 кілометрів протипожежних трубопроводів (забезпеченість — 86 відсотків від норми), 8613 порошкових і 9093 пінних вогнегасників (забезпеченість — відповідно 83 і 60 відсотків). Найскладніша ситуація — на шахтах державних підприємств «Орджонікідзевугілля» (вогнегасників — 35—41 відсоток від нормативу) та «Селидоввугілля», де бракує понад 32 кілометри трубопроводів.
Засоби індивідуального та колективного захисту допомагають запобігти аваріям, пов’язаним із вибухами метану та вугільного пилу, а також можливим пожежам. Проте деякі державні та приватні вугільні підприємства не повністю забезпечені такими приладами.
На державних підприємствах бракує 10 тисяч саморятівників на майже 134 тисячі підземних робітників. На приватних вугільних шахтах, де загалом працюють понад 54 тисячі осіб, нестача саморятівників становить тисячу одиниць. Небезпечна ситуація, на думку фахівців, склалася на шахтах державних підприємств «Макіїввугілля» (бракує 1637 одиниць), «Донецька вугільна енергетична компанія» (852 одиниці), «Орджонікідзевугілля» (663 одиниці), «Красноармійськвугілля» (515 одиниць).
За підсумками перевірок дотримання пилогазового режиму шахт інспектори забороняли та призупиняли ведення робіт на окремих дільницях та спуск під землю робітників, які не пройшли навчання в «димних камерах». Керівникам підприємств видані приписи про негайне усунення порушень.