Президент України Петро Порошенко на прес-конференції для вітчизняних та зарубіжних журналістів презентував план реформ держави — «Стратегію 2020». На прес-конференції, яка транслювалася у прямому ефірі провідних телеканалів і у якій взяли участь понад 300 представників ЗМІ, глава держави окреслив першочергові кроки на шляху до оновлення влади.

Бути чи не бути
 
Розповідь про реформи Президент розпочав із філософії, із того, на яких цінностях нам будувати нову країну. Він заявив, що сьогодні перед Україною питання: «Бути чи не бути?» постало не менше, аніж перед знаменитим героєм Шекспіра.
«Немає сумнівів, що мир не за горами», — наголосив П. Порошенко, водночас відзначивши, що перед нами стоять внутрішні виклики і загрози — бідність, корупція і економічна відсталість. «За реформами нам аж горить, — підкреслив глава держави. — Шлях непростих тектонічних змін треба не те що пройти, а пробігти. Політична воля на це точно є, а ось дороги назад — точно немає. І нам головне, як сказано у біблійській притчі, — не озиратися назад».
Президент відзначив, що нині ми переживаємо надзвичайні часи і події. Саме нам кинуто виклик, з яким не зустрічалася жодна країна з часів Другої світової війни, — це спроба стерти з карти цілу країну, знищити цілу велику європейську націю. Але ворог грубо прорахувався, бо він зробив нас ще сильнішими. Українська нація ствердилася ще міцніше.
«Настане час і горітимуть у пеклі ті, хто пропонував розділити Україну на три сорти, а громадяни України є і будуть єдиним народом», — сказав Президент. При цьому він зауважив, що наша перемога буде перемогою всієї Європи. Українська революція завершує процес демократичних революцій у Європі, а її гасла — гідність, свобода, майбутнє — сповідують цінності всіх європейських революцій.
 
Першочергові реформи
— оновлення влади та антикорупційна реформа;
— судова реформа; 
— реформа правоохоронної системи; 
— реформа системи національної безпеки та оборони; 
— децентралізація та реформа державного управління; 
— дерегуляція та розвиток підприємництва; 
— реформа системи охорони здоров’я; 
— податкова реформа;
 
Заявка про вступ до ЄС
 
Президент висловив переконання, що двері Євросоюзу для нас відчинені. І голос Європи на підтвердження цього роздається усе голосніше, про це свідчить і синхронна ратифікація українським та Європарламентом Угоди про асоціацію, що дає тверду надію і переконання, що найближчим часом можемо отримати перспективу членства в ЄС. «Так, ми маємо повне право у ці двері постукати, — сказав Президент — Розумні люди завжди стукають у двері і без запрошення не заходять. Однак у нас є лише декілька років, щоб подолати критичне відставання».
Мета амбітних реформ, заявив глава держави, — досягти європейських стандартів життя, і щоб у 2020 році подати заявку на членство в Євросоюзі.
 
Зміни повинні бути системними
 
Президент наголосив на невідворотності реформ. Адже тільки вони можуть оновити державу, яка не здатна відповідати на запити громадян, задовольнити революційні очікування українців. Альтернатива реформ — потужний протест. Тільки реформи дадуть відповідь на вимоги міжнародних інвесторів. Альтернатива — залишитися наодинці з Росією. «І я впевнений, що Україні — бути», — наголосив Порошенко. Для цього треба демонтувати державний скорумпований механізм і перейти до суспільства, у якому панує порядок.
Глава держави висловив переконання, шо мирний план спрацює, і найбільша найнебезпечніша частина війни уже позаду. «Ця війна — додатковий аргумент на користь невідкладних змін», — підкреслив Порошенко. Бо задовольнити оборонні потреби може лише потужна, сильна економіка. Реформи мають бути системними і одночасно торкатися всіх державних і суспільних інституцій.
Презентований план дій «Стратегія 2020» передбачає понад 60 реформ та державних програм, які мають бути запущені одночасно. У плані реформ визначено вісім пріоритетів. Головна мета стратегії — європейські стандарти життя та гідне місце України у світі.
До відкриття першого засідання новообраного парламенту в адміністрації Президента має бути розроблено пакет законопроектів для першочергового ухвалення, спрямованих на запровадження реформ.
А від старого парламенту керівник держави категорично вимагатиме ухвалення закону про антикорупційне бюро.
 
Спільні зусилля призведуть до успіхів
 
Водночас Петро Порошенко підкреслив, що підготовку та проведення реформ необхідно здійснювати у постійному зв’язку з експертами та фахівцями, громадськістю. «Нам потрібна сьогодні ще одна регулярна армія — армія реформаторів», — сказав Президент. У цьому він вбачає завдання Національної ради реформ.
— Альтернативи реформ немає, — наголосив П. Порошенко. — Я не маю сумнівів, що наші спільні зусилля призведуть до успіхів.
«Стратегія 2020», сподівається Президент, повинна об’єднати різні політичні сили у впровадженні реформ та досягнення спільної мети. Порошенко згадав і процитував слова українського класика Василя Симоненка: «Народ мій є, народ мій завжди буде!»
Водночас глава держави застеріг — не очікувати від Вашингтона «праведного закону», ми маємо самі розпочинати реформи. Він зізнався, що хоче увійти в історію як Президент-реформатор, але реформи мають стати спільним плодом усіх гілок влади.
Керманич також заявив, що за результатами позачергових парламентських виборів має бути створено реформаторську більшість у Верховній Раді.
 
Першочергові державні програми
— Програма енергонезалежності; 
— Програма популяризації України у світі.
 
Прогнози і очікування від провадження реформ 
 
— Збільшення удвічі ВВП на душу населення до 16 000 $ США. — Надходження від прямих іноземних інвестицій до 40 млрд. $ США. — Оновлення кадрового складу держслужбовців на 70%. — Зростання середньої тривалості життя на три роки. — Збільшення частки коштів місцевих бюджетів у загальнодержавному бюджеті на 65%. — 75% випускників шкіл володітимуть двома іноземними мовами. — 90% громадян України відчуватимуть гордість за свою країну.
Стратегія 2020 передбачає новий суспільний договір між владою, громадянським суспільством і бізнесом.
 
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).