Біля храму Віри, Надії і Любові мешканці Тернополя урочисто зустрічали ікону Святогірської Божої Матері і вишивану доріжку, які мандрують регіонами України. Стартувавши у серпні минулого року у місті Святогірську на Донеччині, цей проект має намір зблизити Схід і Захід, оповити Україну символічним рушником єднання. 

«Важливо, що такий захід відбувається напередодні Дня Злуки, що свідчить про продовження традицій, — сказав, вітаючи гостей зі Сходу, перший заступник голови облдержадміністрації Василь Коломийчук. — На нашому спільному рушникові не повинно бути жодного вузлика непорозуміння. Ми — єдиний народ». «Ніяка політика нас не роз’єднає», — наголошували у своїх виступах заступник міського голови Святогірська Євген Божко і керівник проекту Світлана Кучеренко.

Візерунки Донецької, Луганської, Харківської, Вінницької, Івано-Франківської областей на вишитій доріжці доповнили мотиви Тернопільщини, повідомляє наш власкор Любов Левицька. Під спів різдвяних колядок двометровий рушник, вишитий майстринею Аллою Байдак, освятив керуючий Тернопільською єпархією УПЦ, архієпископ Сергій. Відбулася святкова літургія.

Учасники Всеукраїнської акції «Єдина Україна: Схід і Захід разом» побували і на Прикарпатті. Іванофранківці продовжили 20-метрову вишиту доріжку своїм шедевром. Довжина прикарпатського рушника — 3,2 м. На ньому — гуцульські, бойківські, опільські та покутські візерунки. Рушник вишивали три майстрині з Івано-Франківська. Найстаршій з них, Марії Турчин, — 70 років.

Проект «Єдина Україна: Схід і Захід разом», започаткований у Святогірській Свято-Успенській лаврі, завершить свою подорож по Україні 24 серпня цього року на Майдані Незалежності в Києві. Друга частина проекту розпочнеться наприкінці серпня під назвою «Україна — Європи краплина». Всеукраїнська рушникова доріжка у супроводі Святогірської ікони Божої Матері побуває у всіх лаврах світу. Завершиться акція під час відкриття «Євро-2012», інформує наш власкор Дарина Назарчук.

На знімку: під час урочистої церемонії вручення тернопільського рушника.