У грудні минулого року «Голос України» привертав увагу до проблеми безплатного харчування молодших школярів області. Тоді батьків учнів у Краматорську поставили перед фактом: за сніданки доведеться розраховуватись із власної кишені — через брак коштів у місцевому бюджеті. Але платити так і не довелося: міська влада швидко знайшла гроші.
Після зимових канікул аналогічна проблема постала у школах Київського району обласного центру. Батькам молодших школярів учителі запропонували здавати від двох до чотирьох гривень на сніданки для дітей. Причому, як стверджують мами учнів, відмовитися від оплати та обійтися «тормозком» було неможливо. У школах такий вимушений захід пояснили відсутністю коштів у бюджеті, у районному відділі освіти — складною процедурою тендера.
Міський голова Олександр Лук’янченко заявив, що ситуацію спричинило зволікання посадових осіб із проведенням тендера. Керівник міста пообіцяв детально розібратися «з тими, хто саботував це питання» і покарати винних: «Я мав бесіду з головою Київського райвиконкому, і він мені дав слово, що всі питання по району будуть вирішені. Харчування дітей — це делеговані повноваження держави. Ми сповна цю суму передбачили в бюджеті і додатково виділили 32 мільйони 786 тисяч гривень на технічне оснащення шкіл, капітальний ремонт інженерних конструкцій».
У середу та четвер учні молодших класів у школах названого району знову отримали безплатні сніданки. Щоправда, у деяких навчальних закладах порції виявилися скромними — без м’ясних страв.