На Полтавщині є багато об’єктів, які підпадають під дію закону про захист пам’яток культури. Проте вони не інвентаризовані, не мають відповідного паспорта, через що виникає багато проблем. Об’єкти руйнуються — як від старості, так і від господарської діяльності людини.
На території області 5074 пам’ятки, які охороняються державою. Найбільше — пам’яток історії та археології. До Міністерства регіонального будівництва область уже направила пропозиції стосовно фінансування архітектурних об’єктів за програмою інвентаризації, паспортизації і реставрації. Загалом у держави просять на це майже 18 мільйонів. Хоча потреба значно більша. Праця з документами уповільнюється ще й через байдужість чиновників на місцях.
Про це днями говорили й на засіданні ради гуманітарного розвитку при голові ОДА. З огляду на складність такої роботи, члени ради вважають за потрібне створити окремий орган для охорони об’єктів культурної спадщини. Втім, з огляду на майбутню адміністративну реформу, доля цієї ініціативи невідома. Також на засіданні розглядали плани щодо увічнення пам’яті видатних земляків. ОДТРК «Лтава» виступила з пропозицією внести до переліку ім’я видатного українського поета-неокласика Миколи Зерова, закатованого в 30-х роках минулого століття сталінським режимом. Його пам’ять вшановує навіть ЮНЕСКО. Вже відзнято велику частину фільму про Миколу Зерова, зокрема, і на російських Соловках, де обірвалося його життя. Також телерадіокомпанія виступила ініціатором вшанування славнозвісної співачки, лауреата Державної премії імені Шевченка, Героя України Раїси Кириченко. Проект пам’ятника на вулиці, що тепер носить її ім’я, та іншу документацію уже розроблено. Однак, як завжди, все впирається в кошти.