Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко висловив жаль з приводу того, що під час щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні парламентська більшість не дала можливості опозиції висловитися з цього питання. 
Він підкреслив, що мусить бути дві точки зору на ситуацію, яка склалася з правами людини: точка зору Уповноваженого і влади та точка зору опозиції. «Сьогодні ж позиція опозиції була представлена однією хвилиною репліки», — підсумував М. Томенко.
М. Томенко наголосив, що на рівні виконання та дотримання прав і свобод громадян Україна за останній рік втратила більше, ніж про це говорять міжнародні експерти. Микола Томенко нагадав, що, за оцінками міжнародних експертів, Україна за демократичними стандартами — країна, яка втратила статус вільної країни, а за економічними — має так звану пригнічену економіку. Насправді, наголосив він, реальну оцінку того, якою мірою погіршилася ситуація, можуть дати лише українські громадяни.
Заступник глави парламенту зазначив, що, за дослідженнями, які відбувалися протягом року, задоволені своїми соціальними та економічними правами і тим, як вони захищаються, — не більше 10% громадян. Це, за словами М. Томенка, означає, що найбільші порушення в Україні є в частині соціальних та економічних прав. Якщо взяти політичні права, то задоволених — близько 20%. «Отож, якщо підсумувати, то ситуація серйозно погіршилася, — сказав він. — Ми сьогодні дедалі більше наближаємось до держави, де захищеність соціальних, економічних, політичних і культурних прав стає все меншою і меншою».
Прес-служба Миколи ТОМЕНКА.