Голова Верховної Ради Олександр Турчинов вважає історичною подією ухвалення парламентом Закону «Про очищення влади». «Протягом усього часу незалежності України питання очищення влади регулярно стояло на порядку денному, але ніколи для його практичної реалізації не було політичної волі. Змінювалися уряди і Президенти, а прошарок корумпованих чиновників, безвідповідальних силовиків залишався», — зазначив він під час учорашнього брифінгу в парламенті.

Із прийняттям цього законодавчого акта, за його словами, з’явилася можливість реально змінити ситуацію в країні, відсторонивши від влади тих, хто себе скомпрометував, не здатен працювати в демократичній європейській Україні та гальмував будь-які реформаторські починання. Глава парламенту безпосередньо під час брифінгу підписав Закон «Про очищення влади» і звернувся до Президента із закликом якомога швидше завізувати цей закон.

Олександр Турчинов зауважив, що жоден нормативний акт не приймався так важко, як закон «Про очищення влади». «Було дуже багато спекуляцій, провокативних заяв, спроб зірвати як ухвалення, так і його підписання», — сказав він та наголосив, що автори і громадські активісти повністю контролювали процес підготовки до його підписання.

Керівник парламенту повідомив також, що, за попередніми даними уряду, понад мільйон чиновників підпадають під дію цього закону і можуть бути позбавлені своїх посад.

Прокоментував Голова Верховної Ради і ситуацію навколо Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». За його словами, після ухвалення документа парламентом зміни до тексту не вносилися.

Олександр Турчинов нагадав, що через технічні обставини уточнений текст закону не був розданий народним депутатам напередодні голосування. У сесійній залі розглядався його перший варіант, який і був підтриманий парламентаріями.

«Я підпишу саме перший варіант, про це поінформував главу держави», — наголосив він.

Також керівник парламенту розповів, що доручив Регламентному комітету здійснити перевірку легітимності процедури проходження і розгляду законів «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та «Про амністію» у Верховній Раді.

Крім того, він повідомив, що звернувся до правоохоронних органів із проханням дати оцінку діям народних депутатів, які відвідали Державну Думу Федеральних Зборів Російської Федерації.

«Крім проекту постанови, внесеного до парламенту, я звернувся до силових структур — Служби безпеки, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури щодо юридичної оцінки діяльності цих депутатів», — сказав Олександр Турчинов, зазначивши, що стосовно деяких із них є питання щодо фальшування законів та сприяння і підтримки сепаратизму.

Відповідаючи на запитання, яким чином парламент може не допустити цих народних обранців до подальшої участі в засіданнях, Голова Верховної Ради зазначив, що вони не братимуть участі в роботі в разі підтримки народними депутатами відповідної постанови.

У свою чергу міністр юстиції Павло Петренко, який також брав участь у брифінгу, розповів, що уряд уже розпочав технічну підготовку до реалізації Закону «Про очищення влади», в якому прописана чітка процедура проведення перевірки. Зокрема, закон передбачає 30 днів для внесення до уряду відповідних планів перевірки.

При Міністерстві юстиції, за його словами, буде створено громадську раду — орган, який контролюватиме процес люстрації. А уряд затверджуватиме плани проведення перевірок та перелік органів, до яких спрямовуватиметься запит щодо майнового стану держслужбовців, можливої їхньої участі в подіях Майдана, щодо їхніх автобіографічних даних, а також визначатиме черговість цих перевірок.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

 

«Закон «Про очищення влади» стане фундаментом для проведення реальних реформ та повинен бути не просто гаслом, прапором під час виборчих кампаній чи політичних баталій, а реальним механізмом очищення влади. Не може відбутися оновлення країни без оновлення влади».

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов демонструє щойно підписаний ним Закон «Про очищення влади» у присутності міністра юстиції України Павла Петренка (другий ліворуч), а також народних депутатів, які є авторами цього закону, Леоніда Ємця (крайній ліворуч), Юрія Дерев’янка (другий праворуч) і Олега Бондарчука (крайній праворуч).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ