«Пане Путін, ви можете виграти битву з армією. Але ви ніколи не переможете в битві з нацією. Об’єднаною українською нацією. Ще раз наголошу, що нам потрібен мир. Яка формула цього миру? Воєнний варіант, очевидно, не найкращий. Повинен бути всеохопний підхід, який включає дипломатичні, фінансові, політичні і лише насамкінець — військові опції, — заявив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час виступу в Раді зовнішніх відносин у Нью-Йорку, де проходить 69-та Генеральна асамблея ООН. — США та ЄС ввели проти Росії низку санкцій. Ми розуміємо, що санкції — це шлях до початку справжніх переговорів щодо мирної угоди. Закликаємо РФ дотримуватися її міжнародних зобов’язань і виконати все, що було підписано в Мінську. Це не меню, де можна вибирати. Це означає, що Росія має виконати всі дванадцять пунктів цього меморандуму».

 

У своєму мікроблозі в Facebook Арсеній Яценюк повторив головні тези виступу на асамблеї з упeвненістю, що Росія колись попросить вибачення за свої дії проти України. На звернення Яценюка до Путіна вже відреагував представник Росії при ООН Віталій Чуркін. Як повідомив ІТАР-ТАСС, він назвав виступ «мелодраматичним».

«Мета Росії — мати ще один заморожений конфлікт в Європі. Намагатися контролювати Східну Україну і рухатися далі. Головна мета російського режиму — відновити Радянський союз в тій чи іншій формі. Це те, у що вірить президент РФ, і його головна мета», — наголосив прем’єр і закликав світове співтовариство не скасовувати санкції проти Росії доти, поки Україна не поновить контроль над сходом країни та Кримом.

Нагадаємо, що Президент США Барак Обама, виступаючи на форумі Генеральної асамблеї, заявив: Штати знімуть економічні санкції, якщо Росія піде шляхом дипломатії та миру в стосунках з Україною. Водночас він розкритикував ООН за неналежне реагування на події в Україні: «Чи можуть народи сьогодні відродити мету, заради якої була створена ООН, і впоратися з раковою пухлиною екстремізму?». На жаль, це запитання залишається риторичним.

 

Фото www.un.org