Створюватимуть модель Конституційної асамблеї
Нині потреба провести системну конституційну реформу стоїть особливо гостро. На цьому Президент Віктор Янукович наголосив учора на засіданні Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права. Нагадаємо, її створено указом глави держави ще в листопаді минулого року. А в грудні, відповідно до ухваленого ним же положення, Комісія стала консультативно-дорадчим органом при Президентові, серед основних завдань якого — підготовка заходів, спрямованих на завершення виконання Україною зобов’язань, що випливають із її членства в Раді Європи, визначених висновком ПАРЄ з урахуванням положень асамблейських резолюцій.
Власне, Європейська спільнота неодноразово вказувала нам на необхідність виважено підходити до зміни Основного Закону. Про те, що ці зміни потрібні, йдеться не в одному документі і ПАРЄ, і Венеціанської комісії, і Європарламенту, наголосив В. Янукович. «Вирішення цих та інших важливих для зміцнення демократії проблемних питань є нашим спільним завданням», — звернувся він до присутніх на засіданні парламентаріїв, урядовців, правників та інших фахівців у цій царині. Глава держави наголосив, що до питання конституційної реформи підходитимуть на основі чинних законів і з залученням «широкого кола громадськості». За його словами, вже незабаром розпочнеться робота зі створення моделі Конституційної асамблеї, «як ефективного дорадчого механізму, що дасть змогу узгодити позиції фахівців з конституційного права, політичних експертів, політиків, громадськості».
«Ми спільно пройдемо шлях від дискусій з ключових питань реформи політичної системи до конкретних положень оновлення Основного Закону». Варто зауважити, що подібний задум був і у попередника Віктора Януковича — Віктора Ющенка. Створена ним наприкінці 2007 року Національна конституційна рада проіснувала дуже недовго — через політичні суперечності її почесні члени свого високого завдання так і не змогли реалізувати. А спільних нарад вдалося провести лише кілька. Подібна задумка не вдалася і під час президентства Леоніда Кучми.
Та, окрім удосконалення Основного Закону, перед учасниками Комісії зі зміцнення демократії та верховенства права стоїть ще чимало задач, наголосив учора Президент. «Ми з вами повинні здійснити історичну місію — врешті-решт, виконати взяті Україною зобов’язання перед Радою Європи», — сказав він, підкресливши свої категоричні наміри у підходах до виконання цього «не просто гасла».
Основні наші завдання перед Радою Європи:
— закон про професійну асоціацію адвокатів;
— новий Кримінально-процесуальний кодекс (нинішньому виповнилося вже півстоліття);
— удосконалення судової системи;
— зміна ролі та функцій Генеральної прокуратури.
Президент України Віктор Янукович, голова Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права Сергій Головатий, міністр юстиції Олександр Лавринович.