Ще не так давно опозиція критикувала депутатів-сумісників. Стріли метали і на адресу голови Державного комітету лісового господарства України Миколи Шершуна (на знімку), якого було обрано до парламенту за списками Народної партії. Але днями народний депутат Микола Шершун під час прес-конференції на Рівненщині заявив, що повертається на роботу до Верховної Ради.

Журналісти поцікавилися причиною такого рішення і що спонукало М. Шершуна залишити посаду голови Державного комітету лісового господарства України.

— У лісовій галузі я пропрацював довгі роки, знаю її проблеми не зі слів. Чітко уявляю, що потрібно зробити для подальшого розвитку лісового господарства, збереження і примноження лісів, — сказав Микола Шершун. — Моя позиція, до речі, підтримана Президентом України при призначенні мене головою Держкомлісгоспу, полягає в тому, щоб передати всі ліси на території України у підпорядкування Держкомлісгоспу, щоб проблеми лісового господарства вирішувати в комплексі. І раптом — ліси України переходять у підпорядкування міністра АПК, що практично заперечує моє бачення розвитку лісової галузі. Звісно, працювати в форматі, у якому себе не бачиш, безперспективно. Тому написав заяву про звільнення за власним бажанням.

У Верховній Раді народний депутат працює на посаді першого заступника голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, тож сподівається, що «має велике поле для роботи і дуже знадобиться досвід роботи в лісовій галузі». Свого часу М. Шершун був автором Закону України  «Про бурштин», котрий дуже актуальний для Рівненщини, яка потерпає від нелегальних старателів «сонячного каменю». На запитання, яка доля цього Закону, парламентарій відповів: «На жаль, Закон «Про бурштин», автором якого я є, так і не набув чинності, хоча Верховна Рада його підтримала. Вето Президента на цей закон для мене стало несподіванкою. Адже закон набрав чимало голосів на свою підтримку у Верховній Раді. Ми доопрацювали його в Комітеті, і врахували всі зауваження. На мою думку, це було вето не Президента, а його оточення. Бо глава держави зацікавлений у тому, щоб навести лад у питанні легального видобутку бурштину. Адже ми пропонуємо вивести бурштин з переліку коштовного каміння і врегулювати його видобуток. Тому сподіваюся, що найближчим часом ця проблема таки знайде законодавче вирішення. Адже це — легалізація заробітку багатьох людей, додаткове наповнення бюджету, створення нових робочих місць, збереження природи у місцях видобутку, оскільки орендарі копалень після вичерпання ресурсу бурштину зобов’язані провести рекультиваційні роботи».

Чому, очолюючи Державний комітет лісового господарства, Микола Шершун водночас зберігав депутатський мандат? Це була перестраховка? — поцікавилася в Миколи Харитоновича. «Не належу до людей, які надто перестраховуються, — відповів він. — Зрештою, це запитання навіть не до мене. Бо коли я прийшов у Державний комітет лісового господарства, відразу написав заяву про те, що відмовляюся від депутатської зарплати. Інша моя заява була до Регламентного комітету і фракції у Верховній Раді про складання депутатських повноважень. Заяву написав вчасно і, як належить, чекав рішення Регламентного комітету. До речі, навіть коли обіймав посаду в Державному комітеті лісового господарства, я продовжував свою депутатську діяльність. Адже люди зверталися до мене по допомогу. Так само продовжував допомагати з газифікацією населених пунктів Рівненщини, бо добре розумію суспільну важливість цього питання, зокрема, доклав чимало зусиль для газифікації села Суськ Костопільського району. Мої приймальні постійно працювали і працюють. Тому з упевненістю можу сказати, що депутатської діяльності я не переривав».

Рівне.