Четвертий рік поспіль у Вінниці біля головної ялинки організовують фестивалі української кухні. «Цього року ми трохи змінили формат свята, — каже начальник Вінницького міського управління торгівлі Сергій Кудлаєнко. — Якщо раніше проводили фестивалі однієї страви — у нас були фестивалі борщу, вареників, м’яса, то нині представили страви різдвяні».

Учасники й гості фестивалю скуштували більше тридцяти страв (на знімку) подільської кухні. Ціни на них були дешевші, ніж у будь-якому закладі харчування. Безкоштовно пропонували досхочу наїстися переможцям конкурсів на швидке поїдання борщу, пиріжків та вареників.

Усі страви, представлені на фестивалі, готували протягом одного дня. Найсмачнішим визнали смажене порося, приготоване кухарем Тетяною Шевчук:

— Родзинка страви у тому, що поросятко нафаршироване гречаною кашею з доданням цибулі, фаршу та яєць, — каже пані Тетяна. — Запікали при температурі двісті градусів. Але перед тим порося вимочували протягом двох годин, натерли сіллю з перцем, нафарширували, у печі тримали більше двох годин.

Та цими днями у Вінниці не лише досхочу їли, а й пропонували безкоштовно обійнятися. В один зі святкових днів п’ятеро вінницьких школярок прийшли у сквер імені Козицького у центрі міста з плакатами: «Хочеш обнятися?», «Обійми мене», «Обійму безкоштовно».

— Навіть у дні свят на вулицях багато похмурих людей, — каже восьмикласниця Аліна. — Ось ми й вирішили у такий спосіб поліпшити вінничанам настрій. Насамперед підходили до сумних, заклопотаних, зажурених, і пропонували на мить обнятися.

Вінничани по-різному реагували на пропозиції зграйки дівчаток. Жінки старшого віку не приховували невдоволення, а сімейні пари були більш контактними. Дехто підтримував школярок добрим словом, мовляв, які молодці, що не залишаються байдужими до інших.

Вінниця.