Розглянувши відповідні документи та встановивши їх відповідність вимогам виборчого закону, Центральна виборча комісія на своєму останньому засіданні зареєструвала 109 кандидатів у народні депутати, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування на позачергових виборах до парламенту. Крім того, було зареєстровано три кандидати від партії «Справедливість», та по одному — від Української Народної Партії, політичних партій «Українська перспектива», «Демократичний альянс» та «Нова політика» в одномандатних виборчих округах.

Загалом, станом на 24 вересня, ЦВК зареєструвала 1 302 кандидати у народні депутати на позачергових виборах у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Водночас в одномандатних виборчих округах зареєстровано 1 187 кандидатів, у тому числі висунутих шляхом самовисування — 706, партіями — 481, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

Крім того, розглянувши відповідні звернення від іноземної держави та міжнародної організації, Центрвиборчком зареєстрував 110 офіційних спостерігачів, зокрема: 14 — від Французької Республіки, 96 — від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Таким чином, загальна кількість зареєстрованих міжнародних офіційних спостерігачів становить 220 осіб.

Цього ж дня голова ЦВК Михайло Охендовський зустрівся з групою парламентської допомоги Японського агентства міжнародного співробітництва (JІCA) на чолі з президентом Інституту політичних досліджень в Японії (ІPSJ) професором Рейєм Шіраторі.

Під час спілкування професор Р. Шіраторі ознайомив українську сторону зі змістом навчальних семінарів у сфері виборчого законодавства, підготовки та проведення виборів, які JІCA та ІPSJ пропонують організувати в Японії для членів комісії та працівників секретаріату ЦВК.

За його словами, програма навчання, концентруючи увагу на універсальній концепції демократії, базується на роз’ясненні різноманітних виборчих систем, природи громадянських рухів, інших видів суспільної діяльності. Окрім того, учасники семінарів матимуть нагоду прослухати низку лекцій щодо ролі юридичної системи, правоохоронних органів та засобів масової інформації під час виборчого процесу, контролю над фінансовою діяльністю політичних партій тощо. Також слухачі зможуть ознайомитися з японським досвідом державного управління, електронного врядування, місцевого самоврядування та децентралізації влади.

М. Охендовський подякував співрозмовникам за пропозицію налагодити тісну співпрацю. «Запропоновані навчальні програми є дуже корисними, і ЦВК плануватиме участь у них своїх співробітників у майбутньому», — зазначив він.

 

Вл. інф.