Футбол. Вітчизняні клуби поступово повертаються з відпустки і починають підготовчу роботу до другої половини сезону-2010/2011.
Ще минулої неділі на своїй базі «Кірша» зібрався донецький «Шахтар». А вчора там відбулося відкрите для ЗМІ тренування чемпіонського колективу. — У нас залишається трохи більше місяця до першої офіційної зустрічі, — нагадав наставник «гірників» Мірча Луческу. — Хто втратить цей найважливіший період тренувань, самі розумієте, потім мало на що зможе розраховувати.
Найближчим часом команда проводитиме по два тренування щодня на базі «Кірша». Зрозуміло, розроблену систему відновлювальних заходів. Загалом, усе як завжди, за сталим графік зимової підготовки.
Удома перебуватимемо до 17 січня, коли «Шахтар» візьме курс на Дубаї. Еміратський збір завершиться 26 або 27 січня, залежно від того, як складатимуться спаринги. Потім кілька днів перебуватимемо в Донецьку. А 29 січня вилетимо до Іспанії  для участі в «Кубку сонця».
Першим суперником «Шахтаря» на Дубаї Кап у групі А 20 січня стане чемпіон Саудівської Аравії «Аль-Гіляль». Через два дні «гірники» гратимуть зі словацькою «Жиліною». У паралельній групі гратимуть пітерський «Зеніт», празька «Спарта» і «Персеполіс» з Ірану.
26 січня у стикових матчах визначаться переможці і призери змагання. Додому «Шахтар» планує повернутися 8 лютого.
Київські динамівці також уже працюють на своїй базі в Кончі-Заспі. А вже основну підготовку до другої частини сезону «біло-сині» розпочнуть 16 січня. Того дня стартуватиме перший зимовий збір «Динамо», котрий відбудеться в Ізраїлі і триватиме до 30 січня. До цього етапу підготовки тренер киян Юрій Сьомін має намір залучити всіх наявних у його розпорядженні гравців, щоб на власні очі побачити можливості кожного на тренуваннях і в контрольних матчах.
Остаточний список футболістів, які вирушать на збір, стане відомий сьогодні-завтра. Однак уже зараз можна припустити, що до нього увійдуть не менш як тридцять виконавців. Це гравці основного складу, котрі виступали в осінній частині сезону, молоді Парцванія та Рибалка і Воронков, який повернувся з оренди.
Колишній динамівець Олександр Алієв саме тепер перебуває на зборі московського «Локомотива» у Туреччині. Однак не виключено, що він повернеться до київського «Динамо». Російські ЗМІ запевняють, що повернення «блудного сина» відбудеться наприкінці січня. Факт початку переговірного процесу щодо переходу півоборонця також підтвердила президент московського «Локомотива» Ольга Смородська.
Харківський «Металіст» перший контрольний матч на зборі в ОАЕ проведе 21 січня. Про це розповів головний тренер «Металіста» Мирон Маркевич. Потім команда зустрінеться з двома представниками Узбекистану — 23 січня з «Насафом», а 24 січня — з «Пахтакором». Далі за планом буде пітерський «Зеніт» — 28 січня і збірна Азербайджану — 2 лютого. У планах іще один спаринг (це вже шостий).
Учора дніпропетровський «Дніпро» вирушив на перший навчально-тренувальний збір до Іспанії. В місті Олива команда пробуде до 25 січня.
Тренер дніпрян Гуанде Рамос взяв на збір таких футболістів: воротарі — Лаштувка, Каніболоцький, Варцаба; оборонці — Русол, Мандзюк, Чеберячко, Пашаєв; півоборонці — Ротань, Назаренко, Коноплянка, Шахов, Феррейра, Кравченко, Карноза, Каверін, Льопа, Федорчук, Голек; нападники — Селезньов, Гладкий, Карашаускас. Новачок «Дніпра» форвард Матеус приєднається до команди безпосередньо на зборі.
Тренер Микола Павлов, якого наприкінці минулого року сватали в маріупольський «Іллічівець», підписав новий п’ятирічний контракт з полтавською «Ворсклою». Про це повідомляє офіційний сайт полтавців із посиланням на генерального директора клуба Дмитра Яворського.
Нові п’ятирічні угоди з «Ворсклою» підписали футболісти — Селін, Чеснаков, Матвєєв, Вовкодав, Безус та Громов. На три роки контракти уклали Ткачук і Бараник.
Луганська «Зоря» вже перебуває в Туреччині. Її збір триватиме до 25 січня. За цей час наш клуб планує зіграти ще й чотири спаринги.
На етап підготовки вирушили: воротарі — Шуховцев, Мартищук, Шеліхов; оборонці — Каменюка, Ковальов, Володимир Єзерський, Шевчук, Тесак, Ярмаш, Романюк, Гурський; півоборонці — Семененко, Полянський, Білий, Мілько, Ємельянов, Еліосіус, Зульпа; нападники — Лазарович, Силюк, Касьян, Фомін, Ліпартія.