Вечірнє засідання 11 січня
Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про внесення змін до статті 67 Кодексу законів про працю України (щодо перенесення робочих днів). Ним передбачається надання права Кабінету Міністрів рекомендувати підприємствам, установам і організаціям переносити робочі дні. Такі розпорядження мають видаватися не пізніше ніж за три місяці до дати першого робочого дня, що переноситься, а керівники підприємств, установ і організацій у разі використання цих рекомендацій мають видати відповідний наказ не пізніше ніж за два місяці до дати першого робочого дня, що переноситься.
У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до Закону «Про затвердження Загальнодержавної програми розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року». За словами доповідача, заступника міністра охорони навколишнього природного середовища Дмитра Мормуля, прийняття цієї програми створить умови для планомірного проведення регіональних геологічних досліджень, пошуків та розвідки корисних копалин, накопичення і зберігання геологічної інформації про надра, проведення наукових досліджень у сфері геологічного вивчення і використання надр.
Проект закону про внесення зміни до Закону «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (щодо державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт»), який доповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Володимир Латика, передбачає включення цього підприємства до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації.
Прийнятий за основу проект змін до закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (щодо особливостей державної реєстрації центральних органів виконавчої влади), який доповів народний депутат Анатолій Горбатюк, підготовлено з метою врегулювання відносин, що виникають у зв’язку з державною реєстрацією новоутвореного та утвореного в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення центрального органу виконавчої влади, як юридичної особи. Необхідність термінового законодавчого вирішення цього питання зумовлена триваючою сьогодні адміністративною реформою, запевнив доповідач. «Реалізація функцій центрального органу державної влади має бути забезпечена з моменту призначення його керівника, — стверджував А. Горбатюк. — Проте зазначене є неможливим без набуття центральним органом виконавчої влади статусу юридичної особи».
У цілому прийнято два законопроекти про внесення змін до закону «Про здійснення державних закупівель». Перший, за словами народного депутата Олексія Плотнікова, має на меті забезпечення безперебійного харчування у Збройних силах та навчальних закладах. Законом дозволено у 2011 році: замовникам для безперервного забезпечення харчування особового складу Збройних сил України, а також дітей та учнів (студентів) навчальних закладів, харчування яких здійснюється за рахунок державних коштів, укладати договори про закупівлю послуг із харчування із суб’єктами господарювання — переможцями процедури закупівлі у 2009 — 2010 роках у межах відповідних бюджетних призначень із строком дії до 31 березня 2011 року. А ще один законопроект у авторстві депутата Ігоря Глущенка передбачає, що дія закону «Про здійснення державних закупівель» не поширюється на закупівлю електричної енергії, її передачу та розподіл, природного і нафтового газу та послуги з їх транспортування.
Верховна Рада також ухвалила Постанову «Про відзначення 75-річчя створення Національного наукового центру «Інститут кардіології імені академіка М. Стражеска» Академії медичних наук України та 125-річчя з дня народження академіка М. Стражеска».