Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко направив звернення Президенту України Віктору Януковичу з проханням роз’яснити ситуацію із закриттям Музею української революції 1917—1921 років у Києві, про що повідомили деякі ЗМІ, інформує прес-служба М. Томенка.
Як відомо, цей музей було відкрито 22 січня 2009 року в день святкування 90-ліття Акта Злуки Західно-Української Народної Республіки і Української Народної Республіки. І, на переконання Миколи Томенка, факт закриття музею, який висвітлював історію УНР, якраз напередодні Дня соборності — це «глузування з української історії та державності». Окрім того, в листі до Президента заступник Голови Верховної Ради зазначив, що не знає, хто порадив В. Януковичу прийняти таке рішення. 
М. Томенко попросив главу держави повідомити, чи така само доля чекає на Національний музей «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні», Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр» та Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», які теж були підпорядковані реорганізованому Українському інституту національної пам’яті.
Водночас прес-служба уряду повідомила, що Кабінет Міністрів не ухвалював жодних рішень щодо ліквідації ані експозиції «Музей Української Народної Республіки», ані будь-якого іншого музею. «Насправді, на виконання Указу Президента України «Про оптимізацію центральних органів виконавчої влади», відбувається реорганізація Українського інституту національної пам’яті, структурним підрозділом якого є Музей Української Народної Республіки», — йдеться у заяві прес-служби уряду. В повідомленні також сказано, що роботу музею УНР, так само як і Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодомору», Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр», Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», які підпорядковані Українському інституту національної пам’яті, безумовно, буде продовжено. «Більше того, необхідні кошти на функціонування цих установ уряд уже передбачив у державному бюджеті на 2011 рік», — підсумували в прес-службі Кабінету Міністрів.