У Луганську відкрилася перша міжнародна школа гри на етнічних інструментах. Навчати бажаючих взялися іноземні студенти луганських вузів. Ваїль Аббассі, наприклад, приїхав з Йорданії. Він віртуозно грає на арабському барабані дарбука і хоче передати свою майстерність іншим. Та обставина, що майже всі його учні не знають нот, учителя не турбує. Досить запам’ятовувати ритми і бути старанним. «Пізніше, коли учні знатимуть ритми і гратимуть більш професійно, тоді займемося і нотами», — каже народний артист Йорданії Ваїль Аббассі.
Серед інструментів, які пропонують освоїти учням, — африканські, латиноамериканські та арабські. Олег Перепелиця вважається одним із кращих у школі. Ази гри на африканському барабані джембе музикант-аматор освоював самостійно три роки й запевняє, що це нескладно. До того ж інструмент допомагає розслабитися, знімає втому. Тобто людина входить у певний транс, коли може грати без перепочинку аж дві години.
Викладачі стверджують, що для віртуозного оволодіння екзотичними інструментами не обов’язково мати винятковий музичний слух. Головне — знати інструмент, за допомогою якого можна створити найрізноманітніші звуки — від тріску до шепоту.
Поки в школі десять учнів, але організатори впевнені, що з часом гра на екзотичних барабанах стане в Луганську дуже популярною.