Іван КИРИЛЕНКО, «БЮТ-«Батьківщина»:

— Рік, що минув, пройшов під знаком політичної доцільності. Формулі «ми сильні, а тому маємо право» було підпорядковано політичне, правове, економічне і навіть соціальне середовище в нашій країні. Починаючи з Регламенту Верховної Ради і закінчуючи судовою та податковою реформами, з поверненням старої нової Конституції і як апофеоз зробленого — слухняна, готова до будь-яких дій вертикаль. Для повноти картини не вистачало лише одного — апробувати систему на сильному і чутливому подразнику, за який було обрано опозицію. Переслідування, погрози, арешти розгорнулися швидко й організовано. І, по суті, без будь-яких затримок перейшли у 2011 рік. До речі, рік 20-ї річниці нашої незалежності. Згадаймо, за ці буремні роки країна пережила п’ять президентських кампаній, шість парламентських, 15 разів змінювалися уряди. Кожна з цих гілок і інституцій по-своєму будувала Україну, не піддаючи сумнівам високого акта, прийнятого в серпні 1991 року. Все було за ці два десятиріччя — боротьба, дискусії, суперечки і протистояння. Рано чи пізно повинно прийти усвідомлення, що без реальної опозиції влада ніколи не буде сильною та ефективною. Опозиція, як і незалежні ЗМІ, — невід’ємна складова громадянського суспільства. Нині вона вам не потрібна. За минулий рік депутати з нашої фракції внесли до парламенту понад 100 законопроектів. Результат — майже нульовий. Як і не враховано жодну принципову поправку до податкового, судового, бюджетного та багатьох інших законів.
Тарас СТЕЦЬКІВ, «Наша Україна — Народна cамооборона»:
— Усім відома знаменита фраза іспанського диктатора Франко «Друзям — усе, ворогам — закон». Очевидно, нинішня влада вирішила творчо вдосконалити це гасло — «Друзям — усе, ворогам — беззаконня і знищення». Теперішню владу мало хвилює, що за минулий рік у рейтингу демократії Україна скотилася до рівня Ефіопії, Гамбії та Судану і що дедалі більше країн у світі починають розуміти, що в Україні будується напівкримінальний режим. Очевидно, влада хоче довести просте правило: «Ми вам не Кучма».
Чим відзначилася влада за минулий рік? Спочатку запропонувала кілька псевдореформ — податкову, судову, комунальну, адміністративну і т. д. Потім руками Конституційного Суду розв’язала собі руки до узурпації влади, а потім приступила до головного завдання — політичних переслідувань. Сьогодні позбавлено волі вже 12 працівників попереднього уряду. Вершиною цих справ стало цинічне і незаконне затримання спецназівцями колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка і два так звані судилища, де не було дотримано елементарних процесуальних норм. Неможливо забути й брутальне побиття наших колег-депутатів із БЮТ 16 грудня. Вже не кажу про те, що активістів податкового майдану затримують і також заарештовують на два місяці за нібито пошкодження гранітної бруківки на Майдані. Наша перша вимога — якнайшвидше заслухати інформацію Генпрокурора Володимира Пшонки, який особисто має пояснити, чому очевидні політичні переслідування у нашій країні називаються кримінальними, а також Уповноваженого з прав людини.
Петро СИМОНЕНКО, Комуністична партія:
— Новий рік розпочався для наших людей аж ніяк не святково, а з чергового удару — 30-відсоткового збільшення тарифів на послуги житлово-комунального господарства, з повернення пені за несвоєчасну сплату послуг. Це не послуги, а, безумовно, комунальне ярмо, що його накинули на народ України. При цьому не вирішено питання погашення заборгованості у заробітній платі, пенсіях, соціальних виплатах. Це чи не верх цинізму так званої демократії? На черзі пенсійна реформа, Трудовий і Житловий кодекси. Всі ці документи розроблено винятково в інтересах олігархічних угруповань і відповідно до вимог МВФ. Ми вимагаємо вилучити з проекту Трудового кодексу ті норми, які дозволяють роботодавцеві збільшити робочий тиждень із 40 до 48 годин, а тривалість робочого дня фактично не обмежити за рахунок того, що з робочого часу вираховуватимуть змушені простої. Сьогодні має йтися про скорочення робочого тижня, це дасть змогу створити нові робочі місця, по-друге, у людини залишиться більше часу займатися родиною, спортом, відпочинком. Неприйнятними також є ті положення Трудового кодексу, які дають можливості звільняти працівника без згоди профспілок. Пропонований до другого читання варіант Житлового кодексу за багатьма параметрами також суперечить Конституції і значно звужує права наших громадян. У разі його прийняття всі черговики повинні будуть знову перереєструватися і стати в нову чергу. Новий Житловий кодекс дає можливість чиновникам і будівельним рейдерам безперешкодно викидати людей на вулицю під приводом переведення будівлі з житлового фонду в нежитловий.
Олександр ЄФРЕМОВ, Партія регіонів:
— Детальний аналіз результатів роботи влади за 2010 рік ще попереду. Якщо окреслити пунктиром перші підсумки, то можна відзначити: Україна прожила непростий рік, команді Президента Віктора Януковича, яка одержала владу в результаті демократичного народного волевиявлення, довелося долати численні труднощі, насамперед у фінансово-економічній і бюджетній сферах. Торік було зроблено важливі кроки в цьому напрямі. Після 15-відсоткового падіння ВВП в 2009-му зростання ВВП у 2010 році перевищило 4 відсотки за інфляції 9 відсотків. Стабілізовано фінансову ситуацію, накопичено достатній ресурс коштів у Держказначействі, що дасть змогу ритмічно й у повному обсязі профінансувати витрати, передусім соціальні.
2011 рік буде аж ніяк не простим, але він повинен стати вирішальним етапом у реформуванні держави. Іншого вибору в нас немає. Відмовившись від реформ на півдорозі, ми своїми ж руками позбавимо Україну майбутнього. Як відомо, немає нічого небезпечнішого, ніж намагатися перестрибнути прірву за два стрибки. А той стан, у якому нині перебуває країна, інакше як прірвою не назвеш. Ми опинилися перед необхідністю повертати чужі борги. В 2011 році нам потрібно віддати 100 мільярдів гривень, які було позичено в 2008-му. Уявіть, скільки можна було зробити в соціальній сфері за ці 100 мільярдів? Отож у нас один вихід — максимальні доходи й мінімальні витрати.
Валерій БАРАНОВ, Народна партія:
— У нинішніх рамках життєдіяльності держави та всіх її інститутів влади в суспільства немає жодних світлих перспектив. Тому ми переконані в правильності обраного системного шляху, системних реформ усіх механізмів управління економічного й соціального розвитку, які повинні докорінно змінити життя громадянського суспільства України. Ми висловлюємо занепокоєння тим, що невжиття оперативних заходів, традиційне тупцювання на місці, популізм, інтриги можуть знову розвернути нас і всю країну на новий виток суєти і безнадії. Сьогодні ми маємо шанс розпочати новий рік, об’єднавши зусилля всіх політичних сил. Ми можемо й зобов’язані покласти край чварам та образам, забути про блокування й демагогію, зосередити наш потенціал на негайному розв’язанні нагромаджених проблем людей. А якщо й надалі стимулюватимемо перебування українського народу в стані наполегливого очікування безкоштовного дива й обманюватимемо суспільство байками, результату не буде й історія дасть нам об’єктивну оцінку. До місця наведу чудове українське прислів’я про те, що в нас найчастіше «хтось плуга пре, а хтось язика тре». Настав час усім разом впрягатися в плуга, і тоді виростуть довгоочікувані плоди.