про тривале використання державного майна цілісних майнових комплексів державних підприємств «Вільногірського гірничо-металургійного комбінату» та «Іршанського гірничо-збагачувального комбінату» після закінчення терміну договорів оренди
23 грудня 2010 року
Заслухавши інформацію Фонду державного майна України та Міністерства промислової політики України щодо договорів оренди цілісних майнових комплексів Вільногірського державного гірничо-металургійного комбінату (Дніпропетровська область) та Іршанського державного гірничо-збагачувального комбінату (Житомирська область), укладених Фондом державного майна України із ЗАТ «Кримський Титан»1, комісія встановила таке.
Передача в оренду цілісних майнових комплексів (далі — ЦМК) державних підприємств «Вільногірський ГМК» та «Іршанський ГЗК» здійснювалась на виконання Указу Президента від 07.07.2004 р. №765/2004 «Про заходи щодо забезпечення розвитку виробництва двоокису титану та підвищення ефективності використання виробничих потужностей підприємств із видобутку ільменітової руди» та доручення Кабінету Міністрів України від 09.04.2004 р. №30414/1/1-04 щодо виконання цього указу.
Фондом державного майна України як орендодавцем та ЗАТ «Кримський Титан» як орендарем було укладено договір оренди ЦМК ДП «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» від 06.09.2004 р. №586 та договір оренди ЦМК ДП «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» від 06.09.2004 р. №587 терміном на п’ять років.
За інформацією Фонду державного майна України, орендна плата за період дії договорів оренди сплачувалась орендарем вчасно і в повному обсязі. Загалом за період дії договорів оренди орендарем сплачено до державного бюджету 180 160 073,76 гривні, у тому числі по Вільногірському комбінату — 130 927 621,33 гривні, по Іршанському комбінату — 49 232 452,43 гривні.
У зв’язку із закінченням 05.09.2009 р. дії договорів оренди комбінатів уряд видав Постанову від 03.09.2009 р. №923 «Питання цілісних майнових комплексів Іршанського гірничо-збагачувального комбінату і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату», відповідно до якої Міністерству промислової політики України було передано функції з управління цілісними майновими комплексами зазначених комбінатів та доручено утворити на базі цих комплексів державні підприємства, а також передбачено проведення інвентаризації зазначеного майна.
Оскільки колишній орендар (ЗАТ «Кримський Титан»), не погоджуючись з рішенням уряду, чинив протидію поверненню орендованих ЦМК до сфери управління Мінпромполітики, міністерство звернулося до суду з позовами про витребування майна з чужого незаконного володіння.
За повідомленням Фонду державного майна України, з метою забезпечення позову ухвалами господарського суду м. Києва від 02.11.2009 р. №42/582 та №42/583 було накладено арешт на державне майно цілісних майнових комплексів Іршанського гірничо-збагачувального комбінату і Вільногірського гірничо-металургійного комбінату та заборонено ЗАТ «Кримський Титан» та будь-яким іншим особам вчиняти дії щодо розпорядження майном зазначених комбінатів (але не заборонено користування майном відповідно до частини 2 статті 58 Закону України «Про виконавче провадження», про що ЗАТ «Кримський титан» зазначає у своїх листах).
Згідно з актами опису, що були складені структурними підрозділами Державної виконавчої служби України із залученням фахівців Мінпромполітики, арештоване державне майно передано на відповідальне зберігання до ЗАТ «Кримський Титан».
На даний час ЗАТ «Кримський Титан» продовжує використовувати орендовані цілісні майнові комплекси, проте плату за користування здійснювати відмовляється, мотивуючи це тим, що майно перебуває у нього на збереженні.
У зв’язку з цим Фондом державного майна України подано судові позови до ЗАТ «Кримський Титан» про стягнення заборгованості.
Так, за даними Фонду державного майна України, станом на 29.11.2010 р., борг ЗАТ «Кримський Титан» перед державним бюджетом за користування державним майном становить 64 711 651,89 гривні та несплаченої пені — 3 959 697,55 гривні, у тому числі:
за користування ЦМК «Іршанський державний гірничо-збагачувальний комбінат» борг становить 17 922 424,05 гривні та несплаченої пені — 1 132 522,81 гривні;
за користування ЦМК «Вільногірський державний гірничо-металургійний комбінат» борг становить 46 789 227,84 гривні та несплаченої пені — 2 827 174,74 гривні.
З урахуванням вищезазначеного, з метою всебічного захисту державних інтересів щодо майна державних підприємств «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат» та «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» Комісія вирішила:
1. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
— вжити вичерпних заходів, передбачених чинним законодавством України, для захисту майнових інтересів держави на Іршанському та Вільногірському комбінатах та прийняти рішення щодо подальшого використання цілісних майнових комплексів державних підприємств, які б забезпечили збереження майна цих підприємств та підвищили ефективність його використання;
— здійснити перевірку дотримання колишнім орендарем цілісних майнових комплексів (ЗАТ «Кримський Титан») норм чинного земельного, природоохоронного законодавства та законодавства про надра під час здійснення ним господарської діяльності відповідно до наданих ліцензій та спеціальних дозволів;
— перевірити відповідність чинному законодавству повноти сплати зазначеними підприємствами податкових та інших платежів за місцем здійснення господарської діяльності.
2. Відзначити, що робота Міністерства промислової політики України з ефективного використання майна Іршанського гірничо-збагачувального і Вільногірського гірничо-металургійного комбінатів після завершення договорів оренди була незадовільною.
3. Фонду державного майна України та Міністерству промислової політики України (його правонаступнику) до остаточного врегулювання спірних питань у судах вжити заходів щодо результативності позовної роботи щодо майна підприємств «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» і «Вільногірський гірничо-металургійний комбінат», у тому числі в частині стягнення заборгованості за фактичне використання майна зазначених підприємств.
4. Доручити Фонду державного майна України опрацювати та подати, в разі необхідності, у встановленому порядку пропозиції про внесення змін до законодавства про оренду в частині врегулювання питань, що виникають після закінчення строку дії договору оренди цілісних майнових комплексів державних підприємств.
5. Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням перевірити дотримання чинного законодавства у судових провадженнях щодо повернення майна, а також стягнення заборгованості за фактичне використання майна цілісних майнових комплексів Іршанського гірничо-збагачувального комбінату та Вільногірського гірничо-металургійного комбінату.
6. Рішення комісії надіслати до Кабінету Міністрів України, Фонду державного майна України, Генеральної прокуратури України, Міністерства промислової політики України (його правонаступника), Міністерства охорони навколишнього природного середовища України (його правонаступника), Державного комітету із земельних ресурсів України.
Євген МАРМАЗОВ, голова комісії;
Руслан ЗОЗУЛЯ, секретар комісії.