5 січня в центрі Одеси за двадцять метрів від Театру опери й балету біля під’їзду будинку невідомий розстріляв 41-літнього Олександра Коробчинського — лідера політичної Партії промисловців і підприємців України, відомого бізнесмена й мецената.

Як поінформував заступник начальника Головного управління МВС України в Одеській області полковник міліції Олексій Хлєвной, о 18 годині 30 хвилин по лінії спецзв’язку «102» було отримано повідомлення про постріли біля житлового комплексу «Орфей». Після виїзду на місце пригоди й огляду прилеглої території оперативно-слідча група встановила, що Олександр Коробчинський під’їхав на автомобілі до будинку разом із дружиною. Він вийшов з машини. В цей час із-за рогу будинку до нього попрямував невідомий, котрий прикривав шарфом обличчя, і з відстані в один метр 12 разів вистрілив з невстановленої (ймовірно іноземної) вогнепальної зброї. Складено фоторобота того, хто стріляв: це сухорлявий чоловік, на зріст 175 сантиметрів, був одягнений у темну куртку, джинси.
Із досьє «Голосу України»
КОРОБЧИНСЬКИЙ Олександр Леонідович народився 29 серпня 1969 року в Києві. Закінчив Одеське морехідне училище морського флоту України, економіко-правовий факультет Одеського національного університету імені І. Мечникова, інститут післядипломної освіти Одеської державної академії будівництва та архітектури й Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.
Був депутатом Одеської міської ради 4-го і 5-го скликань.
Кандидат економічних наук.
27 листопада 2009 року на 7-му з’їзді Партії промисловців і підприємців України обраний її головою.
Був одружений. Виховував чотирьох дітей.
Стікаючого кров’ю Олександра Коробчинського протягом 15 хвилин доставили до приватної медичної клініки «Інто-Сана». Кілька годин він перебував у реанімаційному відділенні, був підключений до штучної вентиляції легень та іншої підтримуючої життєдіяльність організму апаратури.
О 23.05 п’ятого січня медики офіційно зафіксували смерть Олександра Коробчинського. Причина зупинки серця — великий крововилив у черевну порожнину, численні вогнепальні поранення.
За словами полковника міліції Олексія Хлєвного, за фактом убивства порушено кримінальну справу за статтею 115 Кримінального кодексу України («умисне вбивство»). За вказівкою міністра МВС України Анатолія Могильова створено спеціальну групу з розслідування злочину за участю УБОЗу.
Наразі слідча група відпрацьовує дві версії того, що сталося, -професійна діяльність покійного та вбивство на ґрунті особистих стосунків.
Відповідно до первинної зібраної інформації, імовірно, вбивство було скоєно кілером високої кваліфікації — він ішов з місця злочину спокійним кроком, устиг пожартувати з дівчатами, котрі стали мимовільними свідками пригоди. З’ясувалося, що він кілька днів вів спостереження за будинком, у якому мешкав Олександр Коробчинський.
8 січня в Спасо-Преображенському кафедральному соборі відспівування вбитого проводив депутат Одеської обласної ради від Партії регіонів митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел (Савін). У жалобній церемонії прощання з Олександром Коробчинським взяли участь тисячі одеситів і приїжджих з інших регіонів України. Попрощатися з покійним прийшли народний депутат України Анатолій Кінах і заступник глави КМДА Михайло Кучук.
Зухвалий і резонансний злочин став шостим убивством в Одесі з початку нинішнього року.
Відразу після завершення виборів до місцевих органів влади в Одесі зафіксовано сплеск злочинності. Олександр Коробчинський балотувався на посаду одеського міського голови і посів третє місце.
Обраний одеський міський голова Олексій Костусєв досі пересувається містом у супроводі двох автомобілів з охороною. Обзавелися охороною й півтора десятка депутатів одеської міської ради, а також великі бізнесмени.
 
Одеса.
Фото В’ячеслава ТЕНЯКОВА.