Запорізька обласна прокуратура перекваліфікувала статтю Кримінального кодексу за фактом вибуху на ганку обкому КПУ.

Як ми вже розповідали, новорічна ніч у Запоріжжі видалася неспокійною. Спочатку вибухнув пам’ятник Сталіну, потім затримали лідерів місцевої «Свободи», тоді терміново скликав прес-конференцію народний депутат і 1-й секретар обкому Олексій Бабурін. Увечері 1 січня затриманих відпустили. Потім прес-служба обласної прокуратури оголосила про перекваліфікацію справи щодо вибуху — із «завдання великих матеріальних збитків» на «теракт».
Заслуговує на увагу мотив для прийняття саме такого рішення. Він випливає із заяви прес-служби облпрокуратури: «У засобах масової інформації, на інтернет-форумах повідомлено, що відповідальність за вчинення вибуху взяла на себе організація «Рух Першого Січня», заявивши, що підрив вибухового пристрою здійснено на честь 102 річниці з дня народження Степана Бандери. Також від імені цієї організації поширено заяви, що це перша акція зі знищення ворогів української нації. Наступними цілями, нібито, стануть антиукраїнські службовці, працівники СБУ, прокуратури, судді, які переслідують українських патріотів. Висловлено погрози знищення всіх сіоністів та синагог. Аналіз матеріалів кримінальної справи засвідчив, що зазначений вибух створював небезпеку для життя та здоров’я людини, заподіяв значну майнову шкоду, був вчинений з метою порушення громадської безпеки та залякування населення. У зв’язку із цим прокуратурою Запорізької області дії невстановлених осіб перекваліфіковано на ч. 2 ст. 258 Кримінального кодексу України — терористичний акт, вчинений за попередньою змовою групою осіб, яким заподіяно значну майнову шкоду. Проведення досудового слідства у вказаній кримінальній справі доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України в області».
Простіше кажучи, причиною перекваліфікації справи про підрив пам’ятника Сталіну стала заява «Руху Першого Січня». Ми спробували розібратися, що ж це за «Рух». З’ясувалося: все, що про нього відомо — це заява, частково процитована прес-службою прокуратури. Першоджерелом цієї заяви став маловідомий сайт російських націоналістів. Дивно, що палкі прибічники «російської ідеї» раптом надали майданчик для заяви своїм ворогам! І ще про одне. У той час, коли трясли «свободівців», ніхто й не поцікавився членами організації «Тризуб» — їх не затримували, не допитували, хоча начебто саме «мобільний підрозділ» цієї організації намагався відпиляти пам’ятнику Сталіну голову ще 28 грудня. Щоправда, на офіційному сайті організації з’явилося повідомлення про непричетність ВО «Тризуб» до вибуху.
Крім того, перегляд фотографій, зроблених по гарячих слідах на місці вибуху, спонукає до висновку, що епіцентр вибуху був під стіною обкому КПУ — навпроти постаменту. А розташування найбільшого фрагменту фігури батька всіх народів і пошкодження постаменту з боку вікна викликає вже нову підозру: а чи була та фігура на постаменті, чи її попередньо зняли і «притиснули» нею вибухівку до стіни. Хоча це лише версія. Усі крапки над «і» має розставити слідство.
 
Запоріжжя.