У розпал різдвяних свят Кабмін своїм розпорядженням звільнив директора Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігоря Лікарчука й призначив на його місце Ірину Зайцеву, яка до того обіймала посаду заступника міністра освіти. «Голос України» додзвонився до колишнього очільника центру, який наразі перебуває у лікарні і має проблеми зі здоров’ям.
— Про своє звільнення я дізнався з Інтернету, і на цю хвилину немає жодного документа, який би давав мені підстави стверджувати, що я безробітний, — розповів він. — Відповідно до чинного законодавства я маю розписатися у наказі про своє звільнення, отримати трудову книжку і розрахунок. Усього цього на сьогоднішній день ще немає.
За словами Ігоря Лікарчука, причиною такого рішення Кабміну стало його небажання виконувати забаганки деяких людей завищувати результати ЗНО для їхніх протеже.
— Хтось за когось просить, а я не виконую прохання, і друга причина — це намагання систему зовнішнього незалежного оцінювання зробити залежною, — пояснив екс-очільник УЦОЯО.
Водночас заступник міністра освіти Євген Суліма, коментуючи пресі звільнення Лікарчука, сказав, що до попереднього керівника центру «було багато питань, пов’язаних з організацією тестування-2010, зокрема, з англійської мови».
Сам Ігор Лікарчук усі звинувачення такого роду відкидає: «Достатньо лише взяти офіційний звіт про проведення зовнішнього незалежного оцінювання в 2010 році, де на першій сторінці є передмова, підписана міністром, і де написано, що ЗНО відбулося успішно. Стосовно тесту з англійської мови: на прес-конференції у липні, яка була присвячена цьому питанню, Дмитро Табачник заявив, що розмови навколо тестів з англійської — це буря в таці води. Його слова зафіксували десятки журналістів та відеокамер. Крім того, жодних офіційних документів в УЦОЯО про те, що тест з англійської мови був поганий чи що були допущені якісь серйозні порушення під час проведення ЗНО, немає. Ні наказів, ні довідок, ні аналітичних записок. А про те, успішною чи не успішною була минулорічна кампанія, свідчить те, що ми не отримали жодної повістки до суду. Усі, хто складав тести, отримали сертифікати, всі їх подали до ВНЗ, і всі, хто мав належні результати, сьогодні вже є студентами».
Експерти з освітніх реформ звісткою про звільнення Ігоря Лікарчука були шоковані. Зокрема, Інна Совсун зазначила «Голосу Україні», що логічного пояснення такому рішенню уряду знайти не може: «Це можна пояснити лише особистими вподобаннями, адже до його професійних здібностей запитань ніколи не виникало».
У свою чергу, голова правління Громадської мережі «Опора» Ольга Айвазовська підстави для звільнення Лікарчука назвала «надуманими».
— Якщо реагувати на аргумент про заскладне тестування з англійської мови, то Міносвіти саме затвердило ту програму, на основі якої розроблявся цей тест. Тобто відповідальність у такому випадку повинні нести обидві сторони, — зауважила вона. — А яка тогоріч була вступна кампанія?! Утім, жоден ректор чомусь не отримав навіть догани. Тому, на моє глибоке переконання, звільнення Лікарчука — це політичне рішення для того, щоб збільшити кадрове представництво Міносвіти у всіх інституціях.