Історичне обличчя Києва стирається. Архітектурні та культурні пам’ятки нещадно руйнуються. Активно «допомагають» їм у цьому погодні примхи і ще активніше — бездіяльність влади.
У новому році столиця не дорахувалася одного будинку. У ніч на 30 грудня в Києві знесли будівлю по вул. Сагайдачного, 1б, яку було зведено ще 1909 року. Цього разу все минулося без зіткнень та мітингів. Адже громадськість просто не встигла відреагувати. Поки кияни готувалися до святкування, забудовник «підтягував хвости». Мабуть, вирішив не починати рік з незакінченої справи. Така блискавичність дій, м’яко кажучи, вразила народ. «Учора знесли будинок на Подолі, чия черга настане завтра?» — запитали активісти кількох громадських організацій. І навіть створили свій перелік архітектурних пам’яток «у небезпеці».
До останнього потрапив і відомий кожному, хто хоч раз бував у столиці, «Замок барона», що на вулиці Ярославів Вал, 1 (на знімку). Аби наступного разу не знайти уже за цією адресою купу каміння — кияни вирішили зіграти на випередження: учора провели попереджувальну акцію протесту.
— Будинок, який знесли перед Новим роком, як з’ясувалося, уже не був пам’яткою архітектури. Формально по статусу він був просто купою каміння, — каже учасник акції Євген Карась (громадська ініціатива «Збережи старий Київ»). — Його вилучили зі списку пам’яток. Але відомостей про те, хто це зробив і на яких підставах, у відкритому доступі немає. Як і списку решти вилучених будинків.
Така таємничість, каже пан Євген, цілком зрозуміла. Адже якби ця інформація була доступна широкому загалу, громадськість обов’язково б відреагувала. А так про ці рішення стає відомо уже, як кажуть, постфактум...
— Чому ми зараз заходилися довкола замку на Ярославовому Валу? Тому що його може спіткати така само доля, як і будинок на Сагайдачного, — говорить Євген Карась. — Отож наші завдання сьогодні такі: організувати публічний тиск на конкретних чиновників, причетних до руйнації архітектурних пам’яток Києва, зробити належний інформаційно-методичний майданчик для координації дій та громадського моніторингу подій, активно реагувати на виявлені інциденти та загрози місту. Крім того, ми вимагаємо опублікувати список об’єктів, позбавлених статусу архітектурної пам’ятки за 2009—2010 роки.
Між тим, ось уже кілька років фасад «Замку барона» «прикрашає» напис із пропозицією «Продам». Поки покупці прицінюються до ласого шматочка у самому центрі Києва, один із найцікавіших будинків столиці руйнується.
— Цей будинок може стати певним символом боротьби за старий Київ, — каже письменник, голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. — З’ясувалося, що Міністерство культури прийняло серію рішень про зняття статусу пам’ятки з певних будинків. Інформацію про те, з яких саме, поки що отримати не можна. Громадськість розуміє, що навряд чи такого статусу позбавили один будинок. Тому зараз народ активізується довкола улюблених місць.
Проте має пан Бригинець ідею, як захистити «Замок барона» на майбутнє. Приміром, цей замок на Ярославовому Валу викупити у приватного власника може... держава.
— Держава заборгувала перед Києвом. Свого часу було забрано приміщення в Музею історії Києва. Досі останній так і не має власної будівлі. І якби сьогодні держава викупила цей будинок у власників і передала його місту, можна було б у ньому створити філію музею. Але чомусь це не спадає на думку нашим керманичам. Шкода, адже таких знакових будинків не так і багато.
На знімку: все, що залишилося від Прибуткового будинку початку минулого століття.