Вінничанин Ілля Нижник у 14 років став міжнародним гросмейстером з шахів
У передостанній день 2010 року в місті Гронінген (Нідерланди) завершився міжнародний турнір із шахів. 14-річний вінничанин Ілля Нижник виборов друге місце і виконав норматив міжнародного гросмейстера.
За словами тренера юного обдарування, майстра спорту міжнародного класу Миколи Боднаря, ця перемога стала третьою на міжнародних турнірах. За підсумком змагань Ілля ввійшов до шістки найкращих спортсменів турніру, в якому брали участь 12 міжнародних гросмейстерів і 13 майстрів спорту міжнародного класу.
У шахи Ілля Нижник грає з п’яти років. Першим його спаринг-партнером був комп’ютер. У вісім років юний шахіст став чемпіоном області серед дорослих. В одинадцять — чемпіоном Європи серед юнаків. У 2006 році про вінничанина фахівці стали говорити на повен голос після його перемоги на міжнародному турнірі в Москві. Тоді Ілля отримав прізвисько «гросмейстер з плюшевим ведмедиком». На всі змагання хлопчик брав із собою улюблену іграшку. Під час поєдинків ведмедик лежав у нього на колінах. У 2008 році Нижник виборов перемогу на ще одному міжнародному шаховому меморіалі — імені Набокова в Києві.
Батьки юного гросмейстера не грають у шахи. До шахового клубу його привела бабуся. Улюбленій грі Ілля присвячує щодня не менше шести годин. Микола Боднар каже, що хлопчика не просто відірвати від шахівниці, він може проводити за нею весь день. «Ілля дуже наполегливий, — продовжує тренер. — Навіть у складних ситуаціях не здається, шукає мудрі виходи. Тим самим проявляє характер справжнього спортсмена».
Чого не любить юний, але вже титулований гросмейстер, то це уваги до себе з боку журналістів. Батьки також спокійно ставляться до дедалі вищих здобутків свого чада. Радіють, що сина цікавлять не тільки шахи. Він добре навчається. Комунікабельний. Має друзів. І його нітрохи не зачепила «зіркова» хвороба.
 
Вінниця.