Із найвіддаленішого від нас куточка планети — Нової Зеландії — золоті медалі і перехідний кубок 9-го чемпіонату світу з рогейну привезла в село Татарів на Івано-Франківщині команда українських юніорів. За всю історію цих змагань на кубку викарбувано перші українські прізвища. Майстри спорту прикарпатці Василь Боднарук і Віталій Кіндрачук (тренер Ігор Стефанюк) та їхня вірна спортивна подруга Марія Шупер із Херсона (тренер Валерій Плохенко) здобули більш ніж переконливу перемогу в юніорській змішаній групі, на багато очок випередивши своїх найближчих суперників, родоначальників і фаворитів рогейну — новозеландців і австралійців.

Рогейн — самостійний командний вид спорту, близький до спортивного орієнтування. Суть змагань полягає в тому, щоб протягом певного часу (класичний варіант — 24 години) на пересіченій, не знайомій спортсменам місцевості знайти і відмітитись електронним чіпом на якомога більшій кількості контрольних пунктів (КП), кожний з яких в залежності від складності пошуку і віддаленості від старту має свою «ціну» в очках. Отримавши за кілька годин до початку змагань спортивну карту, спортсмени мають спланувати стратегію і тактику, кількість і порядок проходження КП, визначити, яку частину дистанції доцільно проходити вночі, а яку в денний час, коли перепочити і перекусити. Під час змагань забороняється використовувати навігаційні засоби за винятком компаса і спеціально підготовленої організаторами карти. Спортсмени мають нести із собою все спорядження, будь-яка стороння допомога заборонена.

У Новій Зеландії стартувало понад 600 команд. За словами спортсменів-рогейністів, однією з досить специфічних проблем на дистанції було проходження незвичного для наших спортсменів ландшафту, зокрема пасовищ, огорожених парканом з «електропастухами» для худоби. Дивиною було і те, що деякі КП були влаштовані на пальмах, а також на березі океану поруч... з тюленями. І все це в умовах 35-градусної спеки. Що ж до фінансової підтримки, то її спортсмени таких «екзотичних», неолімпійських видів, як рогейн, як правило, не отримують ні від кого, самі, за допомогою батьків, вирішують матеріальні проблеми...

І все таки не можна сказати, що високе досягнення українських орієнтувальників стало великою несподіванкою. Адже наші переможці — діючі чемпіони, володарі Кубка України серед еліти. Таким самим складом у своїй віковій групі вони перемогли на чемпіонаті Європи, що відбувся минулого літа в Миговому Чернівецької області. А ще всі троє — студенти-відмінники. Марія і Віталій обрали фізкультурний фах, а Василь — студент факультету математики та інформатики Прикарпатського національного університету. Окремо слід сказати і про село Татарів, що неподалік від Буковеля. Воно давно вже здобуло славу справжнього народного спортивного осередку. При населенні менше тисячі мешканців тут виховано сім майстрів спорту зі спортивного орієнтування, є стрибуни з трампліна і двоборці. У 2008 році з Естонії срібну медаль чемпіонату світу з рогейну серед дівчат-юніорок в Татарів привезла Ніна Ілемська.

І наостанок. За правилами перехідний кубок наші спортсмени мають передати новим чемпіонам у червні 2012 року на наступній світовій першості, що відбудеться в Чехії. Але, схоже, вони не збираються так легко з ним прощатися.