В Ужгороді відкрили перший (поки що єдиний в Україні) центр штучного запліднення ВІЛ-інфікованих. Медики кажуть, що у країнах СНД жодного такого закладу немає. Торік в Україні народилося понад три тисячі ВІЛ-інфікованих дітей. Шанс мати здорову дитину з’явився у тих подружніх пар, які уражені вірусом імунодефіциту.
За словами головного лікаря Закарпатського центру профілактики та боротьби зі СНІДом Івана Миронюка, тут планується надавати послуги 200 українським парам. Щоправда, медики попереджають, що скористатися послугами цього центру можуть лише ті пари, у яких уражений інфекцією чоловік, а жінка — здорова.
Як повідомили «Голосу України» в Закарпатському облуправлінні охорони здоров’я, цей проект ініційовано Міністерством охорони здоров’я, а фінансує його громадська організація — Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом. Найближчий такий центр розташовано у Варшаві, там такі послуги коштують майже 1000 євро. В Ужгороді їх поки що надаватимуть безоплатно. Сьогодні в Україні це поки що єдина можливість для ВІЛ-інфікованої пари народити здорове маля.
 
Ужгород.