«Справа паламарів» нарешті зрушила з місця

У Жовтневому суді Запоріжжя відбулися попередні слухання за фактом вибуху Свято-Покровського храму УПЦ Московського патріархату. Нагадаємо, після інциденту 28 липня 2010 року у місцевому політикумі та ЗМІ відбувався справжній відкритий конкурс на кращі прокльони в бік «націоналістів», «розкольників» і навіть «язичників». А Президент узяв під свій контроль розслідування. І винних знайшли. Проте ними виявилися зовсім інші персони. І тон заяв кардинально змінився. Запідозрені у скоєнні злочину паламарі (діючий та колишній паламарі Свято-Покровського храму й брат останнього) потроху були перетворені ледь не на страждальців за віру. І ось справа вийшла на фінішну пряму. З цього приводу цікава заява владики Луки — нового архієпископа Запорізького і Мелітопольського УПЦ МП: «Ми проситимемо Бога врозумити суддів і всіх причетних до розгляду, щоб не постраждали невинні люди». Напевне юристи краще кваліфікують цю заяву на предмет тиску на суд чи його відсутність. Ми про інше. Схоже, наше суспільство увійшло в період, коли слідство і суд виглядають зайвими. Бо одні громадяни не можуть бути винними за визначенням, а інші — у кого не «ті» погляди, виходить, винні...
І знову на Сталіна «по рублю»...
Ветеранський актив міста під час спеціальної прес-конференції висловився за збір коштів на новий пам’ятник «батьку всіх народів».
Цього разу грошей потрібно в 4—5 разів більше, ніж їх витратили на будівництво зруйнованого в новорічну ніч пам’ятника Йосипу Сталіну. За словами народного депутата і першого секретаря обкому КПУ Олексія Бабуріна, вартість нового пам’ятника сягатиме 300—400 тисяч. Він має бути міцнішим і охоронятися краще. Відбулася і прес-конференція затриманих лідерів запорізької організації ВО «Свобода» Віталія Подлобникова та Юрія Гудименка. Їхній адвокат перелічив усі порушення під час затримання та зачитав заяву з вимогою притягти до відповідальності правоохоронців, винних у незаконних діях, і припинити переслідування за політичними мотивами. «Міліція має відпрацьовувати всі версії причин інциденту, а не шукати цапа-відбувайла серед представників патріотичних рухів», — йдеться в заяві Запорізької обласної організації ВО «Свобода».