Ялинка — атрибут Нового року, дідух — Різдва. Щоправда, повернулися ці обереги до нас порівняно недавно, але давній звичай швидко відновлюється. Принаймні на тернопільському центральному ринку їх чимало. Але майстер народної творчості Ярослав Осадца вважає, що краще сплести дідуха власноруч, адже це оберіг дому, що має нести позитивну енергетику.

 

Перш ніж розпочати плетіння, треба помолитися. А ще, додає директор обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Іван Герц, злаки для дідуха мають бути вирощені в екологічно чистих умовах, без додавання гербіцидів.

Інтерес у школярів до цієї справи чималий. Цікавляться і дорослі, тож наступної зими у центрі планують разом із дітьми навчати і батьків. А що ця справа вимагає творчого підходу, свідчить виставка дідухів (на знімку). Скажімо, «представник» Борщівського району зроблений з сіна, обвішаний бубликами, торбинками зі щастям, добром, здоров’ям та іншими побажаннями. З Козівського району — пишний, з символами року, місяців, днів тижня, і ще має маленьких снопиків — «колядничків».

Фото автора.