Лідерку «Батьківщини» Юлію Тимошенко продовжують викликати на допити до Головного слідчого управління Генеральної прокуратури. Учорашній допит, який спочатку було призначено на 12-ту годину, перенесли на 15-ту, повідомили у прес-службі «Батьківщини». Як відомо, Ю. Тимошенко було висунуто обвинувачення в тому, що вона на посаді Прем’єр-міністра в розпал світової фінансово-економічної кризи, «діючи умисно, з особистих інтересів», прийняла рішення «щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів та мали цільове призначення, на покриття видатків Державного бюджету України, передусім зобов’язань із виплати пенсій». Лідерка опозиції спростовує ці звинувачення.
А слідчий Генпрокуратури у справі Юлії Тимошенко Сергій Горбатюк на вчорашній прес-конференції спростував заяву екс-прем’єра про те, що кошти Кіотського протоколу були спрямовані на виплату пенсій, передає РБК-Україна. За словами С. Горбатюка, їх було витрачено не на пенсії, а на поточні витрати держбюджету. Слідчий розповів, що кошти Кіотського протоколу було конвертовано в національну валюту та переведено на єдиний казначейський рахунок двома траншами — у 180 та 200 мільйонів євро. Пізніше ці кошти було повернуто, зокрема, 180 мільйонів євро повернуто за рахунок кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ), а 200 мільйонів євро — за рахунок інших джерел. Водночас у Генпрокуратурі наразі не вбачають підстав для взяття під арешт Ю. Тимошенко. Начальник Головного управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Олександр Каліфицький на прес-конференції заявив: «Доки людина не порушила підписку про невиїзд, підстав для затримання немає». Це підтвердив і слідчий у справі Ю. Тимошенко С. Горбатюк: «Усі підстави для арешту детально виписано в Кримінально-процесуальному кодексі. На даний час не бачу таких підстав».
Однак лідерка «Батьківщини» ще перед Новорічними святами заявляла про свій намір найближчими днями відвідати Брюссель для зустрічі з головою Європейської народної партії на його запрошення. Слідчий Сергій Горбатюк повідомив, що до нього не надходила заява від Ю. Тимошенко стосовно її закордонної поїздки. За словами слідчого, він зможе розглянути це питання та винести рішення тільки після надходження заяви.
Тим часом у ЗМІ розгорнулась дискусія щодо допитів екс-прем’єра. Спочатку з’явилась інформація, начебто Генпрокуратура надала незалежному журналістові Віктору Міняйлу відеозапис, на якому зафіксовано, що слідчий пропонував лідерці «Батьківщини» 30 грудня покинути Генпрокуратуру, але вона відмовилася. Тоді як у ГПУ стверджують, що відео нікому не давали, а в «Батьківщині» вимагають оприлюднити відеозапис повністю. Прес-секретар Генпрокуратури Юрій Бойченко підтвердив, що журналістський запит щодо відеозапису насправді був, однак відео нікому не передавали. «Так, справді, був такий запит, але на даний момент ніхто цього відео не бачив, його нікому не було передано, — зазначив він. — Це відео стане розголошенням таємниці слідства, якщо його буде оприлюднено без відома слідчого і наглядового прокурора».