Запорізький пам’ятник Сталіну, якому 28 грудня невідомі відрізали голову, остаточно знищили (підірвали) у ніч на Новий рік. За словами охоронця місцевого обкому компартії (а саме перед цією будівлею стояв монумент), за кілька хвилин до вибуху поряд з приміщенням пройшло кілька чоловіків. Один із них переліз через огорожу і повісив господарську сумку на пам’ятник. Охоронець (за інформацією першого секретаря Запорізького обкому КПУ Олексія Бабуріна) викликав автомобіль ДСО і побіг за зловмисником, але не догнав. Коли повертався, а патрульне авто під’їжджало до обкому, пролунав вибух. У результаті — Сталіна знищено і частково пошкоджено вікна та стіни приміщення обкому.
Однак, незважаючи на начебто логічно викладений розвиток подій, перегляд відеоматеріалів та фотографій з місця НП викликає відчуття, що не все так просто. Звичайно, сумнівів у тому, що вибух і справді був, немає. Однак, схоже, його епіцентр був на відстані... близько півтора метра від пам’ятника — біля стіни обкому, де найбільші пошкодження. Крім того, нижче рівня верхівки постаменту.
Дивує й те, що найбільший фрагмент знищеного пам’ятника лежить праворуч від постаменту, фактично на східцях до входу у приміщення обкому. Іншими словами — він летів ледь не в протилежному напрямку до напряму розповсюдження вибухової хвилі.
Що стосується реакції правоохоронців, то вже о 1.00 1 січня затримали одного з керівників запорізької організації ВО «Свобода», а пізніше — ще двох його колег, включно із лідером організації Віталієм Подлобниковим. Усіх затриманих, без допуску адвоката (зі слів останнього, Сергія Гайдука), допитували майже цілий день і звільнили лише увечері 1 січня. А 3 січня з’явилося повідомлення про можливу причетність до вибуху нікому не відомої організації «1 січня», названої так, начебто, з нагоди дня народження Степана Бандери.
Як повідомили «Голосу України» учора вранці у Центрі громадських зв’язків ГУ МВС у Запорізькій області, жодних змін у справі не виникло. Порушено кримінальну справу через умисне знищення майна шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом. Ведеться пошук зловмисників. Тож поки що крапку в історії не поставлено, а Запоріжжя стало джерелом іще однієї «вибухової» новини.
Запоріжжя.