Комітет з питань правосуддя рекомендував парламенту прийняти в другому читанні та цілому законопроект про внесення зміни до статті 81 Цивільного процесуального кодексу України (щодо визначення порядку сплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ про визнання та виконання рішень іноземних судів в Україні).
На засіданні комітету народні депутати зазначали, що законопроектом, внесеним Кабінетом Міністрів, пропонується упорядкувати сплату витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ про визнання і виконання іноземних судових рішень в Україні. Так, проектом передбачається доповнити частину третю статті 81 Цивільного процесуального кодексу новим пунктом 6, у якому визначити, що витрати на інформаційно-технічне забезпечення у справах про визнання і виконання рішень іноземного суду в Україні не підлягають оплаті при зверненні до суду і покладаються на сторони після розгляду справи судом.
Члени комітету наголошували, що запропоновані зміни не стосуються справ про визнання і виконання рішень іноземних та міжнародних арбітражів, оскільки існуючі міжнародно-правові механізми визнання і виконання відповідних рішень не передбачають залучення центральних державних органів до цього процесу, тобто зацікавлена сторона звертається безпосередньо до компетентного суду.
На думку членів комітету, прийняття законопроекту дасть змогу усунути перешкоди, які виникають під час звернення до суду з клопотанням про визнання і виконання рішення іноземного суду, забезпечить ефективний доступ до правосуддя і сприятиме недопущенню обмеження прав фізичних і юридичних осіб.