Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект закону про забезпечення безпеки та громадського порядку під час проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів.
Законопроектом, поданим народними депутатами О. Зацем та І. Прасоловим, пропонується визначити загальні правові, організаційні та соціально-економічні засади реалізації державної політики України у сфері забезпечення безпеки та громадського порядку під час проведення на території України офіційних міжнародних, всеукраїнських і місцевих масових спортивних і фізкультурно-оздоровчих заходів.
Автори пропонують поширювати дію цього закону на спортивні та фізкультурно-оздоровчі заходи, що проводяться у спеціально призначених для цього місцях і не поширювати на спортивні та фізкультурно-оздоровчі заходи з вільним доступом, які проводяться у не призначених для цього місцях.
Народні депутати обумовили прийняття законопроекту необхідністю подолання проявів насильства, вандалізму та неналежної поведінки з боку вболівальників під час проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів та їхніми наслідками. На їхню думку, ситуація потребує «негайного створення відповідного правового поля, яке визначало б правила поведінки вболівальників та глядачів у місцях проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів, встановлювало обов’язки організаторів та повноваження спеціальних підрозділів правоохоронних органів, охоронних структур відповідно до вимог Європейської конвенції про насильство». Автори вважають, що українське законодавство щодо забезпечення безпеки та громадського порядку під час проведення масових спортивних та фізкультурно-оздоровчих заходів потребує вдосконалення.
Інформаційне управління Верховної Ради.