Період новорічних ранків у розпалі. Поки дітлахи повторюють вивчені спеціально для Діда Мороза вірші, батьки голови сушать над тим, як би подарувати малечі незабутню зимово-казкову атмосферу. Допомогти весело провести старий і зустріти Новий рік пропонують майже всі театри та студії країни. Епіцентр святкових подій — Київ. Усе, що потрібно мати, аби відвідати столичні свята, — бажання та необхідні фінанси. Далі справа за малим: обрати найбільш підходящий для себе варіант. «Голос України» пропонує свій перелік новорічних дитячих ранків.
Традиційно, найпрестижнішим дитячим святом вважається «Головна новорічна ялинка країни», що відбувається у столичному палаці «Україна». Учора тут приймали своїх перших відвідувачів. Уже на перше шоу з’їхалися дітлахи з усіх куточків держави.
Злагодженими рядами по двоє другокласники однієї зі столичних шкіл йдуть на «ялинку». Колону малечі обрамляють учителі. Чим ближче до палацу «Україна», тим веселішими стають малі і тим знервованішими виглядають дорослі. «Коли зайдемо, треба буде поділитися на невеличкі групки, щоб нікого не загубити», — каже одна зі вчительок. Її хвилювання розумієш, коли потрапляєш усередину палацу. Тут, здається, панує хаос, шум і гам.
— Куди всі поділися? — питається інша вчителька у двох дівчаток. — Як це розбіглися? Я ж просила мене тут почекати, поки я відрядження відмічу...
Проте малих можна зрозуміти. Ну як же можна вистояти на місці, коли у кількох кроках від тебе роздають цукерки, а трохи далі розказані віршики обмінюють на розмальовки. Та головне — як можна не підійти ближче до головної ялинки, яка цього року п’ятиметрова і... шоколадна? На її спорудження пішло близько 12 тисяч цукерок. От тільки скуштувати її, на жаль, не дозволяють.
Отож своїм відвідувачам «Головна новорічна ялинка країни» пропонує годинне шоу за участю артистів театру, цирку, кіно, естради, клоунів, фокусників і циркові номери з дресированими екзотичними тваринами. «Родзинки свята» — лазерне та бульбашкове шоу. Проте, кажуть організатори, на «ялинку» бажано прийти заздалегідь. Адже за годину до початку шоу у фойє проводитиметься розважальна програма з конкурсами та подарунками для дітей. «Працюватиме» головна ялинка аж до 9 січня. Квитки — від 30 до 500 гривень. За подарунок доведеться викласти ще півсотні гривень.
На новорічну програму запрошує до себе і Національний цирк України. Святкове шоу «Золотий ключик» триватиме до 9 січня. Ціна білетів від 40 до 120 гривень.
У святкові дні можна завітати у гості і до іншого казкового бороданя — Святого Миколая. Він приймає відвідувачів у «Мамаєвій слободі». Тут же можна почути старосвітські псалми та співи на лірі, бандурі, сопілці, долучитися до народних забав, веселих конкурсів спільно з козаками та молодицями, і отримати виготовленого за давніми рецептами свого «миколайчика». Ціна такої розваги — 40 гривень для дорослих (вхідний квиток) і 30 — 100 гривень для дитини (подарунок).
Обов’язковий пункт святкової програми — відвідування головної ялинки країни, що на майдані Незалежності. Тут же розмістилося 12 атракціонів та ще 10 дитячих майданчиків. І найприємніше те, що усі розваги мають бути абсолютно безкоштовними для дітей. Працюватиме парк до 19 січня.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.