Учора відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради столиці. Серед пунктів порядку денного розглядався і проект будівництва офісно-торговельного комплексу на вулиці Богдана Хмельницького, 7. Архітектори більшістю голосів постановили: скандальному будівництву над станцією метро «Театральна» не бути. І це стало своєрідним подарунком для громадськості. До слова, учора боротьба проти будівництва офісно-торговельного центру над метро «Театральна» відзначила свою річницю. 29 грудня 2005 року там з’явився перший паркан. Увесь цей час громада активно протистояла забудові. Але будівельники робили свою справу. Нині над станцією метро височить кількаповерхова металева конструкція.

 

— Протокол засідання з’явиться завтра-післязавтра. Коротко кажучи, рішення з будівництва по вулиці Б. Хмельницького було прийнято таке: архітектурно-містобудівна рада проголосувала за те, щоб цю будівлю було прибрано з цього місця. Але є ще інша сторона питання — правова. І над нею мають працювати юристи, — повідомили нам у прес-службі головного управління містобудування, архітектури...

Проте, як з’ясувалося, громадськість рішення архітекторів не здивувало. Мовляв, ті ще до виступу мешканців були обурені цим будівництвом.

— Виступ мешканців, у тому числі й ініціативи «Кияни проти руйнації Києва», був останнім акордом. Але, гадаю, і без нашого виступу вони б прийняли таке рішення. Це будівництво нині — символ забудовних війн міста, — каже Наталія Мусієнко, ГІ «Кияни проти руйнації Києва», — а юридичній службі доведеться працювати довго, тяжко і важко. Адже все, що ми бачимо на «Театральній», — низка корупційних дій. Але я сподіваюся, що своїм рішенням голова КМДА все-таки зможе це зупинити. Адже є прямий його припис ГУ з охорони культурної спадщини про зупинку цього будівництва.

Тим часом громадськість переконує: перипетії довкола будівництва над «Театральною» вже давно вийшли за межі проблеми однієї вулиці. І стали певним дзеркалом, яке відображає ставлення до міста. Буцімто, те, як влада поставиться до цієї забудови, буде знаком — чи можна руйнувати місто, чи ні.

Вл. інф.