Сьогодні ми спостерігаємо глобальний тренд у міграції дедалі більшої кількості банківських сервісів в «онлайн зону». У цьому немає нічого дивного, адже фінансові установи активно розвивають інтернет-банкінг і для більшості українців дистанційне керування своїми фінансами стає справою повсякденною. Як стати користувачем інтернет-банкінгу та скористатися всіма його перевагами, ми запитали в експерта Ольги ПАПАНОВОЇ (на знімку), Директора  з розвитку електронних каналів Альфа-Банку Україна.
— Як правильно оформити послугу інтернет-банкінгу та скільки коштує користування цим сервісом?
— Стати користувачем інтернет-банкінгу може будь-який клієнт, у якого відкритий рахунок у банку.  В Альфа-Банку такий інтернет-сервіс дає можливість клієнтам вільно керувати своїми коштами в режимі 24/7, а також проводити розрахункові та інші банківські операції. Комісія за користування інтернет-банкінгом «My Alfa-Bank» відсутня, більше того майже всі операції всередині системи також безкоштовні.
— Розкажіть, які послуги будуть доступні клієнтові при відкритті інтернет-банкінгу в Альфа-Банку?
— «My Alfa-Bank» практично ні в чому не поступається операціям, які клієнт здійснює у відділенні банку. Наприклад, таких, як оформлення депозиту, оплати комунальних послуг, а також послуг мобільних операторів і онлайн ігор. Крім того, відкрити депозит за допомогою нашого інтернет-банкінгу не тільки швидко, просто та зручно, а й вигідно — за рахунок бонусної програми ставка по депозиту автоматично збільшується на 0,5%. Найпопулярнішими послугами є поповнення мобільних телефонів і грошові онлайн-перекази, остання послуга дозволяє клієнтові не тільки переказувати кошти між своїми рахунками, а й робити грошові перекази між картами, емітованими будь-яким українським банком.
— Чи можна оформити кредит дистанційно, за допомогою Інтернету?
— На даний момент Альфа-Банк пропонує оформити заявку на кредит готівкою або кредитну карту в режимі онлайн на сайті банку й отримати не тільки заздалегідь рішення про видачу кредиту, а й зменшити ставку на 2%. На сайті клієнтові необхідно заповнити анкету, яка дозволить розрахувати можливі суми кредиту й мінімального щомісячного платежу. Утім, якщо у клієнта немає можливості самостійно заповнити повну форму анкети, він може заповнити просту форму: ім’я, номер телефону та номер ідентифікаційного коду. Після чого з ним зв’яжеться співробітник банку, який розрахує можливу суму кредиту й запише клієнта на зручний час для оформлення кредиту у відділенні. Також для клієнтів, що використовують наш інтернет-банкінг, доступні попередньо схвалені кредитні пропозиції, які можна оформити повністю онлайн, без візиту у відділення.
— Чи є у Вашого онлайн-банкінгу версія для мобільних пристроїв?
— Мобільний додаток «Alfa-Mobіle» є одним із кращих в Україні, в якому представлені практично всі фінансові сервіси, доступні в інтернет-банкінгу, а також сервіси віртуальної реальності, сполучені з гео-локацією для визначення відділень, мережі своїх і партнерських банкоматів, доступна функція фільтрації банкоматів. Мобільний додаток нашого банку доступний як для системи іOS, так і Androіd. Скачати його можна в маркетах для даних систем.
— Крім стандартного набору послуг, які ще функції доступні для клієнтів в онлайн-банкінгу?
— Крім можливості дистанційно оформити депозит або кредит, приміром, в інтернет-банкінгу Альфа-Банку є низка безкоштовних, унікальних сервісів. Наприклад, сервіс «Мої цілі», який дозволяє клієнтові створювати й накопичувати кошти на конкретні покупки, навчання або подорожі. Це своєрідний персональний помічник для керування особистими фінансами клієнта, який дає можливість побачити, скільки залишилося до досягнення тієї або іншої мети і яку суму щомісяця необхідно відкладати, щоб накопичити кошти на певний термін. Крім того, ми пропонуємо онлайн-керування лімітами, блокування карт, смс-повідомлення отримувача платежу та інші корисні сервіси.