«Необхідно заборонити на законодавчому рівні продаж алкогольних (в тому числі слабоалкогольних) напоїв і тютюнових виробів у кіосках (МАФах)», — заявив голова «Молодих регіонів», народний депутат України Андрій Пінчук.
Відповідний законопроект зареєстрований 13 грудня 2010 року у Верховній Раді України.
Одним із провідних завдань Української держави завжди було та залишається забезпечення здоров’я своїх громадян, зниження рівня захворюваності населення. Беззаперечним є те, що один з найбільш негативних факторів, які впливають на українців, становить вживання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.
«Основним завданням законопроекту є конкретизація норм чинного Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» щодо заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів у непризначених для цього місцях. Пропонується це здійснити шляхом поширення заборони продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів не лише на торгові автомати, а й на інші малі архітектурні форми, зокрема кіоски, намети, лотки», — наголосив Андрій Пінчук.
Слід зазначити, що, за результатами дослідження Світового банку, 36% українців курять, 31% — щоденно. Це вище за середній показник (28,6%) по Європейському регіону, за даними ВООЗ. А 20% українців не відмовляють собі у надмірному вживанні або зловживанні алкоголем. Це явище більш поширене серед чоловіків (80%).
«Нам необхідно все зробити для того, щоб захистити дітей та молодь від шкідливих звичок, а відтак — доступності для них алкоголю й цигарок», — підсумував Андрій Пінчук.