Пріоритетним напрямом для народного депутата України від БЮТ, почесного президента благодійного фонду «Європа» Валерія Дубіля є медицина, оскільки сам він за професією — лікар. Тільки за останні три роки на поліпшення якості медичного обслуговування в Чернігівській області меценатом було витрачено близько 20 мільйонів гривень.
У грудні поточного року Валерій Дубіль у черговий раз відвідав свою малу батьківщину — Прилуки. І, як завжди, не з порожніми руками.
У міській лікарні він урочисто презентував новий рентген-кабінет, обладнаний за найостаннішими технологіями. Варто відзначити, що рентгеноскопія у цій лікарні не проводилася протягом останнього десятиліття. Подарунком від Валерія Дубіля та його фонду є нове сучасне рентген-обладнання — комплекс КРДЦ-АЛЬФА вартістю 1,2 мільйона гривень.
Таку апаратуру сучасного рівня мають лише одиниці серед медичних закладів України. Особливістю цифрового комплексу є рентгеноскопічна система, яка дозволяє робити знімки в динаміці, обстежуючи пацієнта, як то кажуть, з голови до ніг.
Завдяки цифровим технологіям доля опромінення на пацієнта та лікаря зменшена в десятки разів. Рентгеноскопія дозволяє неодноразово передивитися обстеження у запису, якщо потрібно — зібрати консиліум лікарів, а відтак правильно поставити діагноз. Обстеженню підлягає будь-яка травматична патологія, лороргани, система травлення. Фактично кожен спеціаліст-медик на новітньому обладнанні отримає кваліфіковану допомогу в діагностиці.
Унікальне для України обладнання вже встановлено, три фахівці-медики освоюють процес проведення рентгеноскопії у форматі найсучасніших комп’ютерних технологій, і напередодні Нового року суперсучасна «АЛЬФА» візьме на обстеження перших пацієнтів.
— Ми б ніколи не придбали подібну апаратуру за кошти держбюджету, ділиться враженнями головний лікар Лариса Івченко. — З тієї простої причини, що коштів цих ніколи немає.
— У нас же, як у байці про Лебедя, Рака і Щуку — все всі тягнуть у різні боки, — коментує ситуацію, що склалася, Валерій Дубіль. — Тому й медицина в жалюгідному стані. Нам потрібно, перш за все, підняти економіку Україну, щоб були кошти на фінансування і пенсій, і медицини, і освіти.
Комплекс КРДЦ-АЛЬФА обслуговуватиме не тільки прилучан. Якісну, сучасну та доступну допомогу отримуватиме населення Варвинського, Срібнянського, Талалаївського районів.
Окрім міської лікарні, народний депутат України Валерій Дубіль відвідав і районну. Нещодавно тут із ладу вийшла стара лампа операційної. На перший погляд, здається, проблема незначна, однак для Прилуцької районної лікарні це майже катастрофа. Бо проводити оперативні втручання стало неможливо. На допомогу знову ж таки прийшов Валерій Дубіль.
Кожну державу оцінюють за станом її медичної галузі, каже Валерій Дубіль. А тому його завдання як народного депутата України та куратора Чернігова зробити все, щоб якість надання медичних послуг на Чернігівщині істотно покращилась.
Чернігівська область.
На знімку: народний депутат України Валерій Дубіль.
Фото автора.