Про це повідомила під час прес-конференції директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна. Опитування проводилося з 15 по 23 грудня цього року серед 45 експертів.
А головними негативними подіями року, за її словами, визнано: харківські угоди про Чорноморський флот і ціну на газ між Україною та Росією і скасування конституційної реформи 2004 року.
Найпопулярнішим політиком року експерти назвали Президента Віктора Януковича. Другу та третю позицію зайняли голова адміністрації глави держави Сергій Льовочкін та лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок. А найменш успішними політиками експерти вважають лідера «БЮТ-«Батьківщина» Юлію Тимошенко, екс-президента Віктора Ющенка та віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка.
Водночас, як зазначила Ірина Бекешкіна, низку кроків, здійснених Україною в цьому році, оцінено негативно. Це концентрація влади в руках однієї політичної сили, недоліки в проведенні місцевих виборів та застосування сили в парламенті.
Провідний дослідник, координатор проектів Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій наголосила, що, незважаючи на фінансово-економічну кризу, протягом 2010 року в країні сталося чимало позитивних зрушень в економіці.
Одночасно О. Бетлій додала, що на тлі міжнародних тенденцій помітне зростання цін на продовольчі товари і сировину. Також підвищено тарифи на газ для населення у серпні на 50 відсотків, але більшість місцевих органів влади утрималась поки що від подорожчання житлово-комунальних послуг. Це, на її думку, впливатиме на показник інфляції наступного року.