Потік бажаючих виїхати за кордон не зменшується

За цей рік мешканці області подали більше 30 тисяч заяв на видачу документів для виїзду за кордон та майже 4 тисячі проїзних документів для дітей. За кількістю виданих закордонних паспортів область серед лідерів в Україні. Потік бажаючих виїхати за кордон не зменшується. Дедалі частіше тернополяни осідають в інших країнах, причому сім’ями. Якщо раніше вихідці з області, заробивши трохи грошей, все-таки поверталися додому, то тепер воліють не лише самі там залишитися, а й забирають дітей. Протягом січня—вересня населення області скоротилося на 2845 осіб, в тому числі за рахунок природного скорочення — на 2512 особи, емігрувало 303 особи. Щоправда, дещо зменшилася кількість смертей. Загалом населення і так невеликої області невпинно скорочується.
Опікуватимуться воєнними похованнями
На Тернопільщині створено обласне товариство охорони воєнних могил. Його члени мають на меті дослідити поховання часів Першої та Другої світових воєн, Українських січових стрільців, вояків УПА, а також могили австрійців, поляків, німців, росіян, чехів, словаків тощо. Розробляються програми пошуків, обліку, досліджень невідомих і зруйнованих поховань. А з настанням тепла населеними пунктами області пройдуть експедиції, під час яких члени товариства мають на меті зустрітися зі свідками воєнних та післявоєнних подій, попрацювати в архівах, скласти списки загиблих. Товариство охорони воєнних могил матиме свій сайт. До правління ввійшли історики, краєзнавці, журналісти. До речі, таке товариство існувало у Галичині в 1927—1939 роках. Воно опікувалося могилами українських вояків, які загинули у Першу світову війну та під час визвольних змагань.
Дворічна дівчинка померла у поліклініці
Коли у дворічної донечки з’явилася висипка, батьки звернулися до дільничного педіатра. Маленьку пацієнтку консультував також стоматолог, але нічого загрозливого лікарі не побачили. Через два дні дитині стало гірше і батьки принесли її на руках до Тернопільської міської дитячої поліклініки. Педіатр направила дитину на консультацію до дерматолога. За кілька хвилин стан маленької пацієнтки різко погіршився, вона впала у кому, реанімаційні заходи були безуспішними. Медики припускають, що причиною смерті дівчинка могла стати менінгококова інфекція, але усі крапки над «і» розставить судово-медична експертиза. Ведеться службове розслідування.