Низький споживчий попит і пролонгація квотного принципу на експорт зернових пригнічуватимуть зростання продовольчих цін не менше, ніж жорсткі адміністративні заходи впливу на торгівлю з боку контрольних органів. Водночас подорожчання споживчого ринку на старті нового року не уникнути через ефект відкладеної інфляції, трансформацію гуртових цін у роздрібні, адаптацію до фіскальних, передусім, акцизних, змін, які принесе новий Податковий кодекс.

 Бензин (високооктановий) — подорожчання літра А-95 на 40 копійок (тут і далі вказуються середні значення цін), дизпальне — на 30 копійок.

Зменшення балансу світлих нафтопродуктів і дизпального внаслідок зростання вартості пального на європейському ринку (до 90 доларів США за барель), падіння власного виробництва, підвищення акцизів на 40 відсотків спричинить помітне подорожчання пального навіть при тому, що ринок очікує сезонного зниження попиту. І навіть при тому, що за такої ситуації нафтотрейдери нібито не вбачають сенсу піднімати ціни. Якщо, крім іншого, Мінпаливенерго запровадить ввізне мито, вартість А-95 уже на старті року сягне позначки в 9 гривень за літр (без будь-якої гарантії якості).

Борошно: подорожчання кілограма вищого сорту — на 1 гривню, першого — на 80 копійок.

Суттєвіше подорожчання унеможливлять жорсткі адміністративні рамки контролю за цінами й не по сезону щедра пропозиція зерна на ринку, спричинена рішенням уряду продовжити на наступний рік умови квотування експорту зернових.

Хліб подорожчання на 1—2 відсотки.

Результат зумовить пристойна пропозиція зерна й борошна, сформована почасти й завдяки запасам Аграрного фонду.

М’ясо: подорожчання кілограма свинини в середньому на 10 гривень, яловичини — на 10 гривень, курятини —на 5 гривень.

Як на мене, найбільшими ціновими подразниками стануть післяноворічні свята, високі ціни на пальне і прагнення виробників відшкодувати витрати в період зниження закупівельних цін на м’ясо.

Крупизростання роздрібних цін на 8 відсотків.

Достатня пропозиція, спричинена експортними обмеженнями і сезонним сплеском споживання, унеможливлять цінові несподіванки. Незначного подорожчання можна очікувати лише від імпортних надходжень рису.

Молоко і молокопродукти: подорожчання літра молока на 50 копійок, молокопродуктів — на 10 відсотків.

Симптоматичне зниження роздрібних цін на молочні продукти і м’ясо птиці на 10—15 відсотків залишиться в грудні цього року. Нагадаю, це стало результатом вимог Антимонопольного комітету забезпечити поетапне зниження оптово-відпускних цін на молоко, сметану, вершкове масло та твердий сир. Але вже наступного року ми побачимо зворотну картину.

Цукор подорожчання кілограма цукрового піску до 9 гривень.

Наміри впливати на внутрішні ціни за рахунок нижчої вартості тростинного цукру безперспективні через високі світові ціни на нього і природний газ, який формує більше третини собівартості солодкого продукту.

Овочіподорожчання на 5 відсотків, фрукти — на 10 відсотків.

Розбурханий новорічними святами і загостренням застудних захворювань попит на вітамінну продукцію уже порушив цінову стабільність на ринку, яку відновити на старті року дуже важко.

Алкоголь: подорожчання горілки на 15 відсотків, коньяку — на 20 відсотків, виноградних вин — на 10 відсотків, ігристих — на 10 відсотків.

Результат зумовить індексація акцизних ставок на лікеро-горілчані напої та спирт (до зростання акцизів на спиртне додається зростання акцизів на тютюнові вироби).

Ліки подорожчання на 10 відсотків.

Ініційована інспекцією з контролю за цінами перевірка показала, що кожен другий учасник ринку порушує правила торгівлі лікарськими засобами. Період активізації попиту на фармакологічну продукцію — не кращий час для боротьби зі зловживаннями.

Житлово-комунальні послугизростання тарифів на 3—5 відсотків.

Уряд свідомий того, що найбільш інфляційним може виявитися перший квартал року, не випадково чергове зростання цін на природний газ для населення заплановане на квітень. Як на мене, в січні до комунальних тарифів ще справа не дійде.

Транспортні послуги — подорожчання в середньому на 15 відсотків.

Йтиметься про відлуння цінових зрушень на роздрібному ринку нафтопродуктів.

ТУРИСТИЧНІ послугиподорожчання на 15 відсотків.

Подорожчають зимові курорти і гірськолижні тури до Австрії, Фінляндії, але зростуть на рівень інфляції (з ПДВ) і послуги внутрішніх туроператорів. Видатки бюджету на розвиток туризму блякнуть на тлі видатків на проект Євро-2012.

ОфІцІйний курс7,93 гривні за долар США.