Банальне повір’я про те, що, мовляв, як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш, змушує споживача попри все вилазити зі шкіри, аби накрити новорічний стіл не гірше, ніж у попередні роки. Хоча, судячи з динаміки зростання цін, робити це дедалі важче. Так, порівняно з минулим роком у Полтаві, наприклад, ціни на більшість продовольчих товарів зросли на третину, а коли «зазирнути» в рік 2008-й, то й удвічі!
Якщо пройтися сьогодні торговими рядами, то ціни такі: кілограм свинини і яловичини — від 45 гривень, сала - 15, домашнього сиру — 28, сиру твердого — від 60 гривень, цукру — 10, літр молока — 8, сметани — 40, олії — 12, десяток яєць — 8 гривень. Якщо хтось забажає мати на святковому столі кролика, то доведеться викласти 125 гривень, а за курку — від 50. Рибка (хоч і не акула), але теж «кусається». Кілограм карасиків тягне на 15—17 гривень, короп — уже 23, оселедці — 20, а солона скумбрія — удвічі більше. А гречку годі й шукати дешевше, ніж за 14 гривень за кілограм, рис — 11, пшоно — 7. Значно зросли й ціни на овочі: кілограм картоплі та капусти — 5 гривень, цибулі 6, буряку столового — 4. Особливо здорожчала зелень, адже пучок зеленої цибулі, кропу чи петрушки дешевше, ніж за 3 гривні, теж купити дуже важко. Свіжі помідори продають за 15 гривень, а огірки — 16. Це навіть дорожче, ніж цитрусові (лимони, мандарини й апельсини коштують на пару гривень дешевше).
Тож скільки грошей доведеться знову викинути на вітер з огляду на те, що продукти дорожчають, а зарплати майже не підвищуються? За підрахунками, скромний (і в принципі, мудрий) стіл на чотирьох осіб матиме такий вигляд: «Олів’є» — 25,2 гривні, пляшка шампанського — 25, кілограм мандаринів — 13, пляшка газованого напою — 7, батон — 4, шматок копченої ковбаси для бутербродів — 20, солодощі — 25; плюс ялинка — 40. У сумі маємо 160 гривень для новорічного щастя.