Кажуть, як Новий рік зустрінеш — так його і проведеш. Мабуть, з надією на заможне та сите життя українці зі шкіри пнуться, рік сидять на дієті, аби у новорічну ніч заставити святковий стіл усілякими стравами та делікатесами. Проте, нагадують експерти ДП «Укрметртестстандарт», неякісні продукти та алкоголь можуть дуже попсувати настрої. Тому, мовляв, до підготовки новорічного столу треба підійти ретельно. 

Порада номер один: не купуйте продукти харчування та алкогольні напої в Інтернет-магазинах. Адже останні до цього просто не пристосовані, запевняє начальник науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимир Семенович. Тим паче коли йдеться про дорогі напої. Фахівці уже згадуваного ДП перевірили коньяки та віскі відомих марок, придбані в одному зі столичних Інтернет-магазинів. З’ясувалося: 
— До коньяків або віскі ці продукти не мають жодного стосунку. Це — спирти з денатурованими добавками, з перевищенням норм усіх хімічних компонентів, у тому числі й ацетону. Тому це явний фальсифікат, — каже пан Семенович. 
Порада номер два: не відкладайте похід за алкогольними напоями на останній день. Не кваптесь із вибором, уважно перечитайте етикетку напою. За потреби, попросіть продавця надати сертифікат відповідності й обов’язково візьміть чек. 
А от фахівці центру громадських експертиз «Тест» провели своє дослідження основного алкогольного напою Нового року — українського шампанського та ігристих вин. Висновок напрочуд втішний: якість більшості досліджених напоїв добра або відмінна. Можливо, вплинуло на результат те, що купували «піддослідних» у великих супермаркетах. 
Між тим, не алкоголем єдиним сита людина. Отож переходимо до продуктів харчування. Один із обов’язкових атрибутів новорічного столу — бутерброди з червоною ікрою. «Як показують результати наших випробувань, знайти нормальну ікру це справді проблема», — каже В . Семенович. На виробників «зернистої» у нього чимало нарікань. Найголовніше — перевищення вмісту консервантів. А часом і використання бензоату натрію, що за нормативними вимогами взагалі не допускається. 
Тим часом перевірили ікру й експерти центру «Тест». Чи то методика була інша, чи то якість залежить від партії, але їхні результати були дещо оптимістичніші. Серед перевірених зразків виявилися і відмінники. Та й тут до частини виробників виникали зауваження. Перше — маркування. На більшості баночок зазначалося, що ікра «лососева». Але якої саме риби із цієї родини — не відомо. А від цього, мовляв, залежить смак і вигляд ікри. Приміром, ікра кети та горбуші крупна, помаранчевого кольору, не гіркувата. Натомість ікра нерки буде дрібнішою і, можливо, гіркувата. Тому, аби не розчаруватись у Новорічну ніч цим делікатесом, і не пустити гроші за вітром, експерти радять «читати» упаковку. За стандартом, ікра має виготовлятися зі свіжої, а не замороженої сировини. Крім того, має бути зазначено конкретну назву риби. І ще одна порада: дивитися на вагу баночки. Адже, хоч з першого погляду вони однакові, різниця може бути у 10, а то й 20 грамів. Тому деякі упаковки можуть бути дешевшими тільки за рахунок того, що й ікри у них менше. 
Власне, всі ці поради актуальні під час вибору будь-якого продукту. Отож ні — переходам, кіоскам, невідомим продавцям та виробникам. Так — перевіреним маркам, сертифікованим продуктам. І нехай свята минуть весело і смачно. 
До речі, знайти назви виробників продукції, результати їх випробувань тощо можна на Інтернет-сайтах ДП «Укрметртестстандарт» та центру експертиз «Тест».