Сьогодні завершиться дводенний робочий візит Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка до Сполучених Штатів Америки. Головна мета поїздки — участь у заходах 69-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, де українське питання — одне з головних. Учора пізно ввечері відбулися загальні дебати про ситуацію на Донбасі та в Криму, в яких узяв участь Арсеній Яценюк. Окрім того, він зустрівся з Генеральним секретарем Об’єднаних націй Пан Гі Муном та провів переговори із главами делегацій, що прибули на сесію. Сьогодні в рамках зустрічі з представниками ділових кіл США та керівництвом американських інвестиційних і фінансових установ прем’єр представить урядовий План дій «Відновлення України».

Криза в Україні продемонструвала й гостру необхідність реформ у самій системі ООН. Починаючи з весни цього року Рада Безпеки (єдиний орган, що ухвалює обов’язкові до виконання для країн-членів рішення) провела понад два десятки засідань із ситуації в Україні, однак змінити ситуацію жодним чином не змогла. Причина — постійні члени Радбезу (США, Франція, Велика Британія, Росія та Китай) мають право вето. Тобто можуть відхилити будь-який «невигідний» їм документ. Такі ексклюзивні права ця п’ятірка отримала після перемоги у Другій світовій війні. Вважалося, що ці держави будуть найбільш відповідальними. Та не так склалося, як бажалося. Ще в дев’яностих почалися активні дебати з приводу реформи Ради Безпеки. Та, схоже, ситуація, коли один із постійних членів Радбезу (Росія) став стороною конфлікту і блокує рішення, спрямовані на мирне врегулювання ситуації, нарешті стала критичною, і реформа Об’єднаних Націй має всі шанси розпочатися. Зокрема, міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив, що сьогодні Генасамблея обговорюватиме питання про позбавлення членів Ради Безпеки права одноосібно накладати вето на рішення. «Це стосується насамперед Росії, яка постійно накладає вето на невигідні їй рішення щодо ситуації в Україні», — сказав він в ефірі одного з телеканалів.

Напередодні сесії Генасамблеї у Нью-Йорку відбувся саміт ООН із клімату. Його учасники пообіцяли не лише домагатися скорочення емісій парникових газів (що є традиційним пунктом усіх попередніх кліматичних зібрань), а й укласти наступного року нову Угоду зі зміни клімату. Окрім того, підбиваючи підсумки обіцянок, котрі під час зустрічі дали держави, Генеральний секретар ООН привернув увагу до заяви Європейського Союзу про готовність оголосити в жовтні цього року нову мету — скоротити емісії парникових газів на 40 відсотків. Він привітав і намір Гренади перейти на стовідсоткове використання поновлюваних джерел енергії.

Інша важлива подія, що відбулася під егідою ООН у переддень сесії, — перша Всесвітня конференція корінних народів. «Ситуація тотального терору щодо незгодних з окупаційним режимом», — так охарактеризував становище, в якому опинилися кримські татари після окупації Криму, Мустафа Джемілєв, виступаючи на конференції. А головною силою, що протистоїть сьогодні окупаційному режиму на півострові, є саме кримські татари, додав він. Глава Меджлісу Рефат Чубаров під час виступу закликав якомога швидше створити спеціальну місію ООН по Криму.

Нагадаємо, що Росія намагалася завадити участі Меджлісу кримськотатарського народу в роботі конференції і навіть висловила письмовий протест. Проте Секретаріат ООН після втручання українських дипломатів відхилив цей демарш... Також є інформація, що на конференцію не змогли потрапити кілька представників корінних народів із Росії. Директор центру сприяння малочисельним народам Півночі Родіон Суляндзіга заявив, що із 28 осіб, які ввійшли до російської делегації, до Нью-Йорка дісталися тільки 23. Зокрема, у нього прикордонна служба в Шереметьєво відібрала паспорт, а потім повернула з вирваною сторінкою. Про спробу завадити виїзду з Росії повідомила і глава саамського парламенту Кольського півострова Валентина Совкіна.

ДО РЕЧІ

Щорічні загальні дебати на 69-й сесії Генеральної Асамблеї почалися 24 вересня і триватимуть до 1 жовтня. У ці дні з трибуни Генеральної Асамблеї виступлять 195 ораторів — від держав-членів і держав-спостерігачів. 144 делегації буде представлено на рівні глав держав і урядів.