Жителі міста Зоринська й робітники шахти «Никанор-Нова» заявляють про безстрокову акцію протесту біля будинку Кабміну. Підставою для таких дій стала боротьба за збереження вугільного підприємства в державній власності. Як вважають у колективі «Никанор-Нової», шахту штучно доводять до банкрутства і в такий спосіб готують до передачі в приватні руки. За інформацією Союзу об’єднань громадян «Трудовий рух «Солідарність», Мінвуглепром припинив постачання необхідного гірничошахтного устаткування, матеріалів, і з цієї причини всі підготовчі прохідницькі роботи сьогодні не ведуться.
Ситуацію ускладнює й та обставина, що відпрацьовування діючої лави закінчується в лютому 2011 року, а нова — не підготовлена. Утім, у міністерстві на вимоги адміністрації шахти й профспілок не реагують. «Схема проста: у лютому 2011 року видобуток вугілля на шахті припиниться, але людей не звільнятимуть, їм платитимуть «мінімалку». Оскільки приватизація шахти можлива тільки після узгодження із трудовим колективом, уже зараз серед шахтарів ведуться розмови про те, що держава не може бути ефективним власником, потрібно терміново продавати шахту, тоді, мовляв, будуть інвестиції та інші блага. Зацікавлені особи дуже сподіваються на те, що рано чи пізно вкрай зубожілі люди будуть згодні на все й без жодних умов», — вважають у СОГ «Трудовий рух «Солідарність».
З огляду на такий стан справ, працівники шахти «Никанор-Нова», представники НПГУ, жителі Зоринська наприкінці листопада провели конференцію, на якій дали жорстку оцінку роботі уряду України й підтримали пропозицію СОГ «Трудовий рух «Солідарність» про проведення в Зоринську загальноміської попереджувальної акції протесту. Гірники вимагають негайного поновлення поставок на шахту «Никанор-Нова» гірничошахтного устаткування й матеріалів, необхідних для введення в експлуатацію нової лави з видобутку вугілля. У разі невиконання вимог жителі Зоринська й трудовий колектив шахти готові виїхати до Києва і почати безстрокову акцію протесту біля будинку уряду.